Upravo ta situacija desla se jednoj dvadesetsedmogodišnjakinji iz Srbije, koja se potom obratila ginekologu putem Interneta.

"Tokom seksa nam je pukao kondom. Odmah sam popila pilulu za "dan posle", a drugarica mi je rekla da sam tako ubila bebu. Objasnite šta se dešava kad se popije ova pilula i da li je to 100 posto siguran način kontracepcije?", napisala je zabrinuta čitateljka.

Odgovor je dobila od ginekologa dr Mime Fazlagić, a on glasi:

"Ova pilula jeste efikasna, ali ne može da prekine trudnoću. Neće "uraditi abortus" ukoliko ste je popili kasno i već ostali u drugom stanju, već može da spreči da dođe do začeća ako do njega nije već došlo.

Ona sadrži hormon efikasan u sprečavanju nastanka neželjene trudnoće, ukoliko se primeni u roku od 72 sata (tri dana) od polnog odnosa, s tim što joj dejstvo s vremenom opada, pa ju je bolje uzeti što je ranije.

Ako je popijete kada je do trudnoće već došlo, neće napraviti problem u organizmu, ali neće ni sprečiti trudnoću. Ne preporučuje se da je uzimate kao sredstvo kontracepcije, jer ona to nije, ali je, ukoliko se nezaštićen odnos desi, ovo je svakako bolje nego abortus, koji je, pored toga što je neprijatno iskustvo, loš po zdravlje."