Vrlo često, kod devojčica se mogu javiti vaginalni problemi. Kako biste mogli da ih prepoznate na vreme, a samim tim i lečite, važno je da budete upoznati koje se sve to infekcije i promene mogu javiti kod devojčica.

Prema rečima ginekologa, najčešće se javlja vulvoganitis koji izaziva crvenilo i svrab. Pogledajte koji se još vaginalni problemi mogu pojaviti kod devojčica i izazvati im neprijatnosti.

Vulvovaginitis

Kao što smo već pomenuli. ovo je najzastupljenija infekcija koja se javlja kod devojčica. Najčešći simptomi su svrab, osećaj peckanja pri mokrenju i crvenilo kože. Pojavljuje se sve do puberteta, a najčešći uzroci su nošenje uske odeće i povećana telesna težina koja posepešuje znojenje. Lekari takođe ističu da se vulvovaginitis javlja i kada je dete pod stresom. Adekvatan lek ne postoji, potrebno je samo voditi računa o higijeni, ispirati vodom i što više što više sapune i penušave kupke.

Bakterijske infekcije i upale

Infekcije vaginalnog područja kod devojčica mogu se pojaviti u vidu kapljica krvi, a najčešće su uzroci bakterijskih infekcija i zahtevaju obraćanje lekaru. Terapija lečenja zahteva upotrebu antibiotika.

Infekcije mokraćnih kanala

Upale i infekcije mokraćnih kanala znaju da budu veoma bolne i neprijatne. Simptomi urinarnih infekcija su često i bolno mokrenje, bol u donjem delu stomaka, moguća je pojava povišene temperature, osećaj mučnine i povraćanje. Takođe, boja urina se može promeniti od svetložute do tamnobraon i crvene, a miris urina može biti neprijatan. Kod ovakvih oboljenja neophodno je da se javite lekaru u što kraćem roku, kako bi vam predložio najbolju terapiju. Ukoliko se infekcija ne izleči na vreme moguće je da se proširi na bubrege.

Gljivične infekcije

Sve žene, pa i devojčice, imaju dobre bakterije u vaginalnoj flori, te različiti uzroci mogu dovesti do disbalansa vaginalne mikroflore i do pojave infekcija. Najčešći uzroci kod devojčica su oslabljen imuni sistem, neadekvatna higijena, nošenje uske garderobe, česta upotreba antibiotika. Gljivične infekcije uzrokovane su kandidom, koja se uobičajeno nalazi u vaginalnoj flori svake žene, ali u dosta manjem broju. Kod ove vrste infekcija neophodan je savet lekara, koji bi vam preporučio najbolju kremu ili lek.

Deformitet izgleda vagine

Slepljivanje usana vagine nije neobičan i strašan deformitet. Nije trajan i javlja se u uzrastu između tri meseca i šest godina. Lekari upozoravaju da je lečenje ovog deformiteta retko. U većini slučajeva se situacija sama od sebe reši do puberteta, a ukoliko se prolongira, potrebno je obratiti se lekaru.

Pročitajte i...

Zapratite nas i na Instagramu!