Neki od simptoma da vaša štitna žlezda ne funkcioniše su:

1. Promene u spavanju

Nesanica može biti znak da štitna žlezda ne proizvodi previše hormona (hipertireoza). S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osećate se umorno i nakon celonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje u kojemu štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

2. Neobjašnjiva uznemirenost i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlezdu koja čak može uzrokovati napade panike. A zbog njenog nedovoljnog rada može se pojaviti osećaj mentalne "zamagljenosti", potištenost, zaboravljivost i poteškoće s koncentracijom.

3. Promene u probavi

Konstipacija (zatvor) može biti znak da štitna žlezda nije dovoljno aktivna. Prekomerna aktivnost žlezde ima suprotan učinak, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osetljivost creva i učestale stolice.

4. Opadanje kose

Proređivanje kose, kao i obrva može biti znak bolesti štitne žlezde. Ako je ova žlezda premalo i previše aktivna, može doći do poremećaja u ciklus rasta kose, što može dovesti do pojačanog opadanja i gubitka kose.

5. Prekomerno znojenje

Osećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu biti znakovi hiperaktivne štinjače. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se telo "pregreva".

6. Neobjašnjive promene u telesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorevanje hrane, što može uzrokovati debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete imati pojačan apetit, ili gubiti na težini.

7. Osećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomernog rada štitne žlezde, često se javlja osećaj prevelike energetske “napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često je i lupanje srca.

8. Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomernog rada štitne žlezde. Ako pak ova žlezda proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajaće duže. Takođe, problemi sa štitnom žlezdom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.