Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povezanost bebi pudera i raka jajnika: Istina ili spororastuća kontroverza

Povezivanje bebi pudera i talkova sa određenim vrstama kancera još uvek nije utvrđena, ali pitanje da li je proizvod bezbedan za korišćenje ili nije se sve češće poteže.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Bebi puder se pravi od kukuruznog skroba i prvenstveno se koristi u cilju održavanja kože suvom i za apsorbovanje vlage. Iako su postojali neki dokazi o povezanosti talka i raka jajnika, još uvek nije dokazano da između njih postoji direktna veza.

Najčešće se navodi da je rizik koji nosi korišćenje talk praha vezan za bojazan koja može napraviti problem u reproduktivnom traktu žene. Postoje izveštaji koji pokazuju da su neke žene, obolele od raka jajnika, prijavile da su koristile bebi puder svakodnevno u predelu svog genitalnog područja.

Saveti pedijatra: Kako se neguju polni organi kod devojčica

Udruženje Ovacome tvrdi da nema pouzdanog dokaza da je korišćenje pudera i bolesti povezano. U saopštenju stoji da blag rizik postoji, ali je vrlo mali broj žena kod kojih će se zbog povremene upotrebe talka razviti ova vrsta karcinoma. Oni navode da se najčešće radi o genetskoj predispoziciji ili o drugim rizičnim faktorima, poput hormonske terapije. Sličan stav ima i britansko udruženje Cancer Research UK.

Sumnje o povezanosti talka i raka jajnika traju već decenijama, a ovo je ono što je poznato:

  • 1971. godine britanski naučnici su analizirali 13 tumora jajnika pod mikroskopom i otkrili da su se čestice talka nalazile duboko unutar deset uzoraka.
  • 1982. godine dokazana je statistička veza između korišćenja talka u području genitalija i raka jajnika. U sledećih 30 godina, još 20 takvih studija će pokazati isto - lagani porast rizika od raka jajnika među korisnicama talka.
  • 1992. godine Udruženje kozmetičke industrije osniva specijalnu grupu sa zadatkom pobijanja veza između talka i raka jajnika.
  • 1994. godine: FDA (Uprava za hranu i lekove) odbija peticiju Koalicije za prevenciju raka koja zahteva da se istakne upozorenje protiv korišćenja talka za intimnu higijenu na ambalaži, navodeći nedostatak dokaza
  • 1996. godine: Međunarodna agencija za istraživanje raka i Međunarodna zdravstvena organizacija, klasifikuje talk oznakom 2B - moguće kancerogen za ljude.
  • 2013. godine, u prvoj presudi takve vrste, sud proglašava Johnson & Johnson krivim zbog neupozoravanja o riziku raka jajnika, ali tužiteljki ne dodjeljuje odštetu.
  • 2015. Johnson & Johnson i njegov snabdevač talkom Imerys suočavaju se sa 700 tužbi žrtava raka jajnika koje tvrde da su dobile bolest zbog redovnog korišćenja J&J pudera.
  • U februaru, 2016. godine, kompanija J& J, po sudskoj odluci, isplatila je 72 miliona dolara odštete porodici Džeki Fox koja je umrla od raka jajnika. Već u martu, takođe po sudskoj odluci suda države Misuri, ista kompanija je isplatila 55 miliona dolara na ime odštete Glorije Ristersund, takođe obolele od raka jajnika.

Šta ovo znači za vas kao roditelja? Da li bebi puder može uzrokovati rak?

Ne možemo reći sa sigurnošću da bebi puder uzrokuje kancer. Za roditelje, ovo znači da bi trebalo da uzmete u razmatranje korišćenje ovog proizvoda, naročito ako ga koristite svakodnevno.

Kako da koristite bebi puder?

Američka Akademija za pedijatriju navodi da je talk ili kukuruzni skrob u prahu za bebe takođe štetan u situacijama kada ga beba udiše. Čestice u prahu mogu oštetiti njihova pluća, a da bi ste sprečili takvu pojavu, nanesite puder prvo na svoju ruku, daleko od bebe, a potom na pelenu.

Bebama nije potreban bebi puder.

Mnogi od nas misle da je bebi puder nešto što je od suštinskog značaja, ali nije. On vašoj bebi nije potreban kako bi njena pelena ostala zdrava i suva, tako da je na vama da, kao roditelj, odlučite da li ćete potpuno prestati da ga koristite ili ne. Na tržištu postoje razne masti i kreme sa prirodnim sastojcima koji se mogu koristiti za sprečavanje osipa bebine kože i očuvanje suvih pelena.

5 prirodnih lekova za pelenski osip

Često menjanje pelena i puštanje kože da slobodno diše kada one nisu na bebi, takođe će vas držati daleko od osipa i iritacija. Ukoliko se, pak, odlučite za puder za bebe, nemojte ga koristiti svakodnevno.

Najnovije

Vesti

Porodica