Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihomotorne veštine: Pravilan razvoj bebe u šestom mesecu života

Pratite razvoj svoje bebe uz pomoć saveta defektologa i fizioterapeuta.mr sc. Sandre Ilanković.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Za decu ljubav majke je najdragocenija, nesebična je, bezrezervna i bezuslovna i prati ih tokom celog života. Postavlja im temelj za zdrav rast i razvoj, maminom oku teško nešto može da promakne i baš zato su nam majke izuzetno važne u praćenju razvoja.

Povezane vesti

U nastavku teksta saznajte kako izgleda psihomotorni razvoj bebe tokom njenog šestog meseca.

Vaša beba će u ležećem položaju na stomaku moći da se odupire ispruženim rukama i otvorenim šakama uz podignutu glavu, vrat i trup. Treba da ima punu kontrolu pokreta glave. Uz adekvatnu kontrolu glave i pokreta trupa i adekvatne reakcije odupiranja i reakcije ravnoteže u ležećem položaju na stomaku, kao i zrele reakcije na auditivnu (čulo sluha) i vizuelnu (čulo vida) stimulaciju, dete se okreće iz ležećeg položaja na stomaku na bok i u ležeći položaj na leđima.Kada postavimo dete u sedeći položaj, održavaće ga uz podršku duži vremenski period. Vaša beba rado će prihvatati oslonac na nogice i manifestovaće veći stepen sigurnosti u tom položaju. Donjim ekstremitetima se odupire o podlogu i nakon negativne reakcije oslonca usvojiće reakciju "hopsanja". 

Ponuđenu igračku će vrlo ciljano da hvata, a ako je odgovarajuće veličine hvataće je celim dlanom manifestujući "palmarno-medijalni" hvat. Beba će dovodeći šačice do središnje linije tela prebacivati igračku iz jedne u drugu ruku. Pokreti rukama su mnogo precizniji, ciljani i voljni, skladno izvedeni. Igra "usta-ruka" i dalje je bebi jako interesantna te tako svaki predmet koji dohvati najčešće će prvo "ispitati" ustima. Ovo je period kada voli da se igra skrivalice pelenom ili pokrivačem koji sama skida sa lica. Neke bebe će prstićima moći da podignu sitan predmet veličine zrna graška te treba voditi računa da se takvi potencijalno opasni predmeti za bebu ne ostavljaju u njenoj blizini kako ih ne bi stavila u usta!

Povezane vesti

Kada je razvoj perceptivnih sposobnosti u pitanju, beba ovog uzrasta ima dobro razvijen sluh i pažnju tako da će moći veoma brzo i lako da odredi pravac iz kog zvuk dolazi. Beba će rado da baca igračku, ali će i pažljivo pratiti njeno padanje i pokušaće ponovo da je dohvati i baci, to je još jedna igrica koja ima je zanimljiva u ovom periodu. Pokazivaće veliko interesovanje za predmete u neposrednoj blizini i pažnju za njih će vezivati duži vremenski period. 

Povezane vesti

Glasovna komunikacija sastoji se iz izgovaranja istih slogova jedan za drugim kao što su "da-da-da", "ga-ga-ga", dete ritmično niže slogove. Modulacijama glasa u visini, dužini i jačini stičemo utisak da dete peva. "Brbljanje" je oblik glasovne komunikacije u ovom uzrastu.

U emocionalnom razvoju dolazi do promena - vaša beba će početi da razlikuje bliske osobe od nepoznatih. Bliska osoba će vrlo lako izmamiti osmeh na licu deteta dok će prema nepoznatima dete biti suzdržano. Dete će možda i na poznatu osobu koja je odsutna nekoliko dana reagovati kao na nepoznatu. Tokom ovog meseca vaša beba će možda prvi put manifestovati ljutnju i ona će najčešće biti vezana za uzimanje igračke koja joj je draga. Ogledalo će postati jedan od dragih predmeta jer će dete vrlo rado da se susreće sa svojim likom u ogledalu, razdragano se smejući. 

Povezane vesti

U ovom periodu važno je da bebi obezbedite mogućnosti za razvoj, da ne bude ograničena samo na krevetac i kolica već da što više vremena provodi na podu kako bi sama mogla da vežba nove veštine. Ona je sada spremna da aktivno učestvuje u procesu učenja i koordinisanju čula.

Ako mislite da vaša beba ne ide u korak sa razvojnim normama predviđenim za ovaj mesec obratite se pedijatru koji će proceniti da li treba ili ne preduzeti mere stimulacije psihomotornog razvoja.

Poznati filozof Kant je napisao: "Nikad neću zaboraviti moju majku jer je ona bila ta koja je posadila i negovala seme dobrote u meni. Otvorila mi je srce prema impresijama prirode, probudila mi je razumevanje i proširila horizont i njena percepcija je imala stalni uticaj u usmeravanju moga života". Prema tome, drage mame, budite ponosne na vašu ulogu u životu dece.

Najnovije

Vesti

Porodica