Zbog čega se javlja bol u leđima?

Suštinski razlog nastanka lumbalnog bola može biti u mišićnom disbalansu, mišićnoj slabosti, skraćenim mišićama i problemima i degeneraciji diskusa, a može se javiti i kao posledica neaktivnosti.

Kako sprečiti pojavu bola?

Neprijatan bol u lumbalnom delu kičme može se sprečiti ukoliko se održava pravilan posturalni stav i ako se redovno, pod stručnim nadzorom, sprovodi program vežbi za pokretljivost i snagu mišića kičme i stomaka. Takođe, održavanje telesne težine na optimalnom nivou može dosta pomoći pri rešavanju ove neprijatnosti.

Kako bi se izbegle povrede donjeg dela kičme, žene bi trebalo da se oslanjaju na noge kada podižu bebu ili neki drugi teret.  Takođe, teret ne bi trebalo nositi iznad linije laktova.

Razne druge aktivnosti koje se obavljaju naglo ili dugo traju mogu prouzrokovati lumbosakralni sindrom. 

Šta izbegavati?

Mame posle porođaja su posebno podložne ovim uticajima, te u tom periodu bi trebalo izbegavati sledeće:

- nagle pokrete, savijanja, istezanja i rotacije trupa

- dugotrajno sedenje

- dugotrajnu vožnju automobilom bez pauze

- dugotrajno hodanje ili stajanje

- loš položaj tokom spavanja

Za prevenciju bola u leđima se preporučuje i sledeće:

- Spavajte sa blago savijenim nogama. Izbegavajte ležanje sa opruženim nogama, na stomaku i leđima. Koristite dobar i tvrd dušek za spavanje.

- Kada sedite probajte da vam jedno ili oba kolena budu iznad kukova. Prekrstite noge ili koristite oslonac za stopala.

- Dok vozite možete staviti jastuče iza donjeg dela leđa.

- Dok obavljate poslove koji zahtevaju dugo stajanja - kao što su peglanje i pranje sudova - oslonite jednu nogu na drugi objekat.

U većini slučajeva, kada se javi bol u leđima, najbolji način lečenja i oporavka  nije odmor već povratak svakodnevnim poslovima i pravilnom vežbanju i treningu što pre.