Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovčije boginje: Kako se dijagnostikuje i leči varičela kod dece

Virus varicella zoster (kod starijih je to tzv. herpes zoster), koji pripada grupi herpes virusa, izaziva jedno od najčešćih dečjih oboljenja - ovčije boginje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U pitanju je uglavnom kapljična infekcija i prenosi se direktnim kontaktom. Izvor je najčešće drugo dete (bolesnik), koje je "zarazno" tri do četiri dana pre pojave ospe, pa sve dok ona ne pređe u stadijum kraste. Zbog toga se varičela često javlja u manjim epidemijama u dečjim kolektivima.

Od ovčijih boginja mogu oboleti i deca i odrasli, pa i novorođenčad i odojčad. Na plod se, takođe, može preneti varičela, ukoliko majka oboli pred porođaj. 

Kako izgleda sam početak bolesti?

Inkubacija traje 10 do 20 dana. Kod deteta se može javiti i temperatura, pojačana sekrecija iz nosa, gušobolja, kašalj, ali najčešće izbija samo ospa bez ikakvih tegoba.

Tipičan izgled ospe

Promene na koži su u vidu makula i papula koje zatim prelaze u vezikule (mehuriće), ispunjene zamućenim sadržajem. Nakon nekoliko dana one se zasušuju i na njihovim mestima se stvaraju kraste koje otpadaju za 10 do 15 dana.

Promene se najpre uočavaju na glavi - u kosmatom delu, na licu i zaušnom predelu, a zatim i na vratu, trupu i ekstremitetima. Izazivaju jak svrab, te je dete malo nervoznije nego što je uobičajeno i ponekad uznemireno. Ospa obično izbija u nekoliko naleta.

Povezane vesti

Promene su uglavnom plitke i ne ostavljaju ožiljno tkivo, već samo polja pigmentacije koja vremenom nestaju. Nešto su neprijatnije na nepcu, bukalnoj sluzokži (u ustima) i na genitalijama, gde stvaraju plitke ulceracije (mala oštećenja kože). Tada dete odbija hranu, otežano guta, češće i bolnije mokri.

Kako se dijagnostikuje i leči varičela?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, a kod nejasnih slučajeva moguće je laboratorijski otkriti antitela na virus varičele.

Lečenje je simptomatsko, dete treba redovno kupati i tuširati, a kožu zaštititi od češanja. Potrebno je da mali pacijent uzima dosta tečnosti i vitamina i jede laganiju hranu. Za ublaženje svraba kože može se koristiti krečno mleko koje će i ubrzati zasušivanje "ranica".

Povezane vesti

Najbolje je da dete miruje i bude izolovano u kući.

Takođe, kod promena u ustima potrebna je pojačana oralna higijena, a kod komplikacija na genitalijama redovna lična higijena i korišćenje blagih neutralnih krema sa dodatkom cinka.

Da li bolest može da se iskomplikuje?

Na svu sreću komplikacije su retke. Većina dece jako brzo i lako "preleži" varičelu. Nešto je teža i opasnija kod tek rođenih beba. Usled češanja i sekundarne infekcije mogu se javiti ponovo temperatura, ozbiljnije piodermije (bakterijske gnojne infekcije kože), flegmone (upalni procesi), erizipel (prodor streptokoka kroz oštećenu kožu). Kod dece sa hroničnim oboljenjima može doći do pogoršanja osnovne bolesti te je neophodan nadzor pedijatra. Kod većeg broja dece uočene su i prolazne trombocitopenije, te nije zgoreg nakon preležane bolesti proveriti krvnu sliku. U retkim slučajevima varičela preležana u prvom trimestru trudnoće može izazvati oštećenje embriona.

Povezane vesti

Svaka varičela i kod dece koja nisu hronični bolesnici može se dodatno komplikovati oboljenjem ždrela, bronhija i pluća, te su za takva stanja potrebne redovne kontrole lekara koji će odlučiti o daljem lečenju komplikacija (eventualnom uvođenju antibiotske terapije). 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica