Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto ne bi trebalo da ližemo kašiku smese za kolače?

Omiljeni ritual svih mališana tokom pripreme kolača može nepovoljno uticati na zdravlje, smatraju stručnjaci.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Većina nas voli da poliže kašiku dok pravi kolač, ali često ne razmišljamo da li je to opasno i može li nam biti loše od toga? Stručnjaci kažu - može, baš kao i od svake hrane u kojoj su sastojci sirova jaja!

Smesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje proliv, povraćanje itd. Jedini siguran način da izbegnemo salmonelu jeste termička obrada jaja, pa su preporuke da se svako jaje pre konzumiranja obradi.

Povezane vesti

Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4 stepena, a napuknuta treba baciti što pre. Preporučuje se da kuvanje traje dok i žumance i belance nisu gotovi, a filovi koji sadrže jaja trebalo da budu kuvani na temperaturi od 71°C.

Ostatke hrane odmah bi trebalo vratiti u frižider, a stručnjaci savetuju da se izbegavaju sirova ili meko kuvana jaja, što posebno važi za decu i osobe starije dobi. Prelivi poput onoga za Cezar salatu morali bi da budu pravljeni od pasterizovanih jaja, preporuke su Centra za bolesti i prevenciju.

Povezane vesti

Salmonelom se može zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porekla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Kako prepoznati pojavu slamonele u organizmu?

Lako, jer bolest nakon inkubacije, koja traje od 12 do 24 sati, počinje naglo. Simptomi su: groznica, temperatura (do 40 stepeni), glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Zaraza može potrajati do nedelju dana, a uglavnom ne zahteva lečenje antibioticima.

Najnovije

Vesti

Porodica