Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje žena: Ishranom i vežbama protiv PMS-a

PMS (predmenstrualni sindrom) karakterišu fizičke i psihičke tegobe, koje obično prestaju ubrzo nakon što otpočne menstrualno krvarenje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Smetnje mogu da budu blage i kratkotrajne, ili toliko izražene da se žena teško nosi sa obavezama na poslu ili u kući. Intenzitet simptoma varira iz meseca u mesec, a mogu da prođu meseci bez ikakvih tegoba.

SIMPTOMI: Najčešći simptomi su: glavobolja, umor, nervoza, promena raspoloženja, osetljive i nabrekle grudi, nadutost stomaka, plačljivost, depresija, ubrzan srčani rad, pojačan apetit... Nijedna žena nema izražene sve simptome, već samo nekoliko specifičnih.

Čest problem

Iako nema egzaktnih statističkih podataka, pretpostavlja se da oko 70-75 odsto svih žena s vremena na vreme oseti neku od ovih tegoba. Oko 30-40 odsto žena ima tako jake tegobe da dva do tri dana menjaju uobičajeni ritam aktivnosti, a pet odsto žena je potpuno onesposobljeno za normalni ritam života.

UZROCI: Šta izaziva PMS, i dalje nije u potpunosti razjašnjeno, ali je sigurno povezano sa padom hormona u toku menstrualnog ciklusa. PMS ne može da bude izazvan stresom ili psihološkim problemima, iako oni mogu da pogoršaju tegobe.

DIJAGNOZA: Da bi postavio adekvatnu dijagnozu, vaš lekar će popričati sa vama o vašim tegobama - u kojoj fazi ciklusa se javljaju, koliko traju, kog su intenziteta... Pregledaće vas i uraditi neke dodatne analize, kako bi mogao da isključi druge probleme. Možda će vas zamoliti da vodite evidenciju o početku i trajanju tegoba u vašem kalendaru menstrualnih ciklusa.

TESTOVI: Treba posebno naglasiti da tegobe mogu da budu i neodređene, odnosno da ne moraju uvek da se vezuju za PMS. U tom slučaju, zbog preciznije dijagnoze, ginekolog će vas uputiti da uradite hormonski status, ginekološki skrining (VS, Papa test, kolposkopiju) i ultrazvučni pregled, pre primene medikamentne terapije.

PREPORUKA: Za sada ne postoji lek protiv PMS-a, ali zdrava ishrana i redovno vežbanje mogu da ublaže simptome. Evo preporuka šta vi možete da uradite kako biste ublažili svoje tegobe:
- Jedite kompleksne ugljene hidrate - integralni hleb, žitarice...
- Smanjite upotrebu prostih šećera i masti.
- Smanjite unos soli nekoliko dana pre menstruacije, to će da smanji nadutost i zadržavanje vode u organizmu.
- Ograničite unos kafe, da ublažite iritabilnost i razdražljivost.
- Ograničite unos alkohola.
- Pokušajte da umesto tri obroka imate šest manjih.
- Vežbajte najmanje 30 minuta, četiri do šest puta nedeljno.
- Spavajte dovoljno, bar osam časova.

TERAPIJA: Procenjuje se da od PMS-a pati 40 miliona žena u svetu, a oko pet miliona zahteva medikamentoznu terapiju. Na osnovu adekvatno postavljene dijagnoze, kao i imajući u vidu individualne tegobe pacijenta (stadijumi od I-III), lekar može da pomogne i prepiše odgovarajuću medikamentoznu terapiju. Za blago izražene tegobe, lekar može da prepiše specijalno kombinovani vitaminski preparat protiv blagih simptoma PMS-a. Za srednje izražene tegobe postoje tablete sa kombinacijom dva leka - protiv bolova i protiv zadržavanja vode u organizmu, što će vas rešiti nadutosti, povećanja telesne težine, nabreklosti u dojkama i bola u stomaku. Za najteže oblike PMS-a, u zavisnosti od toga koje su tegobe najizraženije, preporučuju se kontraceptivne pilule, antidepresivi, diuretici...

I još nešto. Od velikog je značaja da primenjena terapija i njeni efekti budu na pravi način objašnjeni pacijentkinji.

Dr Tihomir Mihailović, dr Aleksandar Dmitrović

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica