Ako ste isplanirali letovanje, a sada se pitate kako ćete izvesti putovanje avionom sa bebom, ne brinite, donosimo vam nekoliko saveta koji će taj put učiniti prijatnijim, i vama i bebi.

Kada beba sme da leti avionom

Ne postoji neka zvanična granica kada beba sme da leti avionom, ali Američka akademija za pedijatriju ne savetuje da novorođenčad putuju avionom odmah posle rođenja, ako to baš nije neophodno. Razlog tome je što let avionom povećava rizik od infekcija, a novorođene bebe nemaju razvijen imuni sistem.

Svakako, ako je vaša beba mala, najbolje je da se posavetujete sa svojim pedijatrom o putovanju, koji će vam možda savetovati neke vakcine u zavisnosti od toga gde putujete.

Saveti za let avionom sa bebom

Mala priprema pre odlaska na ovakvo putovanje učiniće vam let prijatnijim, zato evo saveta koji će vam pomoći.

Obezbedite mesto

Ukoliko ste u mogućnosti, kupite kartu i za bebu, kako bi imala svoje sedište. Ponesite auto-sedište u kojem će beba boraviti na svom mestu u avionu, bezbednije je, a i vama će biti lakše, piše whattoexpect.com, dodajući da obavezno proverite da li je sedište namenjeno i za korišćenje u avionu.

Pripremite tečnost

Inače postoje pravila o količini tečnosti koja se nosi, ali nošenje mlečne formule, izmuzenog majčinog mleka ili soka ne podleže tim pravilima ukoliko je dete mlađe od dve godine, mada je najbolje da to pre putovanja proverite sa aviokompanijom kojom ćete putovati.

Izbegnite dosadu pri ukrcavanju

Dobro isplanirajte ukrcavanje – najverovatnije će vam dati prednost sa bebom pri ulasku u avion, ali ćete se onda naći u situaciji da morate da sedite i zabavaljte bebu dok se svi ostali putnici ukrcaju. Ukoliko ne putujete sami već sa partnerom ili nekim drugim, najbolje je da se on ukrca sa ručnim prtljagom, dok vi još malo prošetate sa bebom po terminalu.

Spakujte nešto za zabavu

Ponesite nekoliko omiljenih igračaka, a poželjno je i neku novu, da biste zabavljali bebu tokom leta.

Ponesite hranu za bebu

U zavisnosti od toga kog je uzrasta dete, ponesite mleko ili neke kašice, sve je to uglavnom dozvoljeno da se unese u avion – opet, da biste izbegli neprijatnosti, najbolje je da proverite sa aviokompanijom kojom putujete.

Olakšajte bebi pritisak u ušima

Najveći pritisak u ušima putnici aviona osećaju pri poletanju i sletanju aviona, a gutanje može da pomogne da se to ublaži. Zato je savet da isplanirate da bebu hranite upravo kada avion poleće i sleće.

Vežite stvari

Sve bebine stvari koje možete, vežite za nešto – igračke, cucle i slično – kako biste izbegli da se saginjete i skupljate stvari s poda. Svakako ne želite da bebi dajete u ruke igračku koja je završila na podu aviona.

Bebe i putovanje avionom mogu da budu izazovna kombinacija, ali kada sve što možete isplanirate unapred i budete pripremljeni, izvesno je da će let biti prijatniji.

BONUS VIDEO:

Kako na praktičan način da lako spakujete decu za more Tik Tok/betterwithchardonnay

(Yumama/N. Z.)