Priprema je pola uspeha, a kada su mališani na putovanju u pitanju, užina, grickalice, zabava su najvažniji da vam odmor ne počne kao potpuni pakao. Što su deca manja, vaša torba za put će biti veća, a ovo su saveti ruskog pedijatra, kako da ponesete samo ono najnužnije.

"Ako je dete mlađe od 3 godine, piće i grickalice moraju biti u ručnom prtljagu. Veoma je zgodno koristiti sokove sa slamkama, oni neće biti oduzeti na aerodromu, puštaće vas da prođete“, rekao je vanredni profesor Odeljenja za pedijatriju Univerziteta Sečenov, pedijatar Dečije gradske kliničke bolnice Pavel Berežanski Morozov.

Sveže voće i povrće su odličan izbor: jabuke, šargarepe, krastavci, a za stariju decu - orasi i suvo voće, ako nema alergija. Pogodan je i dečiji voćni pire u mekim kesama, suvi krekeri, štapići ili kolačići. Sve što vaše dete voli da gricka, ne kvari se, ne prlja previše. Vodite računa da ne preterate i ne pokvarite redovne obroke."

Bez čega još ne možete na putu sa bebom?

"Sa sobom svakako nosite sredstva za dezinfekciju u obliku spreja ili vlažnih maramica za brisanje dečijih ruku“, nastavlja pedijatar. U zatvorenim prostorima kao što je kabina aviona, ogroman broj virusa i bakterija leti i naseljava se na raznim površinama. Deca ih lako mogu podići i uneti na rukama, u ustima. Takođe se pobrinite da salvetama obrišete mesto gde će dete jesti, na primer, na stočiću.

Pedijatar takođe savetuje uzimanje redovnih, bezalkoholnih maramica na bazi vode za brisanje bebinog lica i ruku, posebno ako je vruće i zagušljivo. „Kod dece, možete obrisati pazuhe, prepone, ruke, noge i tamo gde se nalaze limfni čvorovi. Osvežite ga i dete će se malo ohladiti“, savetuje doktor.

Odeće i igračke

Pored toga, lekar vas podseća da u ručnom prtljagu ponesete presvlaku za dete. „Ne zaboravite da ponesete torbu u koju možete da stavite prljave, zaprljane stvari - jer svašta se može desiti na putu“, kaže pedijatar.

Obično roditelji uvek uzimaju omiljene igračke deteta. A da bebi ne bi brzo dosadile možete kupiti i neku novu knjigu ili igračku, koju će sa interesovanjem proučavati usput.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon