Pravoslavni vernici na Veliki petak farbaju jaja, koja na ovaj način pripremaju za Uskrs. Postoji mnogo tehnika bojenja uskršnjih jaja, možete ih ofarbati i na potpuno prirodan način, bez veštačkih boja, a donosimo vam i sjajnu ideju za prelepo išarana jaja koja vam neće oduzeti puno vremena.

Prednost ove tehnike bojenja jaja je u tome što je jednostavna i brza, a potrebno vam je:

  • Jaja
  • Sirće
  • Voda
  • Boja za jaja ili prehrambena boja (za torte i kolače)
  • Gumice za tegle

Najpre uobičajeno skuvajte jaja. Nakon toga, kada se prohlade dovoljno da možete da ih držite rukom, uzmite gumice i stavite ih na jaja nekoliko, tako da budu ukrštene.

Nakon toga, u posudice pripremite boje, tako što ćete sipati otprilike do polovine posude vruće vode, dodajte u svaku po kašičicu sirćeta i boju po želji, pa izmešajte. U svaku posudu sa bojom stavite po jaje i ostavite da tako stoji pet minuta. Izvadite jaje iz posude, posušite ga ubrusom, a zatim neofarbanu stranu svakog jajeta stavite u različitu boju. Na ovaj način ćete dobiti šarena jaja, ali ih po želji svakako možete ofarbati i samo u jednoj boji. Opet ostavite da stoje pet minuta u posudi s farbom.

Kada izvadite jaje, ponovo svako stavite u različitu posudu s bojom, kako bi bila šarenija (na ovaj način ćete na jednom jajetu imati tri različite boje), ostavite da stoje pet minuta i nakon vađenja iz posušite ubrusom. Nakon toga samo uklonite gumice i dobili ste prelepa šarena jaja, koja još po želji na kraju možete da premažete uljem, kako bi bila sjajnija.

BONUS VIDEO:

Izbeljivanje jaja sirćetom TikTok/ondymikula

(Yumama/N. Z.)