Farbanje uskršnjih jaja je aktivnost u kojoj mališani naročito uživaju, ali mamama ne bude baš previše zabavno kada treba da skidaju fleke od boje sa njihovih ručica ili odeće.

Nemojte da brinete ako ste vi ili dete zamazali ruke ili odeću, postoji jednostavan način da skinete boju.

Odmah da kažemo, sapun i voda neće pomoći, postoji jedan korak koji morate pre toga da uradite – da umočite ruke u mešavinu vode i sirćeta u jednakoj razmeri i zadržite oko minut. Ovaj korak će pomoći da se boja za jaja "podigne" sa kože, a zatim je možete oprati sapunom i vodom, tvrdi stručnjak za čišćenje Melisa Mejker za realsimple.com.

"Sirće pomaže u razgradnji boje, zato treba da bude u prvoj liniji odbrane", kaže ona.

Skidanje upornih fleka

Ako voda i sirće ne uspeju da vam skinu boju za jaja s ruku, ne očajavajte, postoji još nešto što možete da preduzmete. Mejkerova savetuje da napravite piling za čišćenje od jednake količine sode bikarbone, maslinovog ulja i tečnog sapuna, a zatim time istrljate ruke i isperete.

Kako da skinete boju za jaja sa odeće

Ukoliko ste prilikom farbanja i ukrašavanja uskršnjih jaja bojom isprljali odeću, stolnjak, krpu, odmah naprskajte neko sredstvo za skidanje fleka.

"Uobičajeno sredstvo za skidanje fleka sa odeće bi trebalo da pomogne. Hidrogen peroksid bi takođe mogao da pomogne, ali to je malo rizično jer bi moglo da izbledi odeću. Bolje je da ga koristite ako je u pitanju bela ili garderoba svetle boje", kaže stručnjak za čišćenje Lesli Korona.

Kako da skinete boju za jaja s različitih površina

Uvek je najbolje da sto ili radnu površinu na kojoj farbate uskršnja jaja zaštitite nečim, ali ako se baš desi da prospete boju za jaja, ne očajavajte.

Najpre, odmah pokupite tečnost ubrusom. Ukoliko je u pitanju nameštaj od drveta, pomešajte pastu za zube sa sodom bikarbonom u jednakoj razmeri i time istrljajte fleku. Zatim obrišite površinu krpom.

Da biste očistili boju za jaja sa mermernih ili granitnih površina, pomešajte vodu sa deterdžentom za sudove ili koristite neko od sredstava za čišćenje koja su namenjena baš za taj materija. Nemojte da koristite sirće na drvetu ili mermeru jer ovaj sastojak može da ih ošteti.

BONUS VIDEO:

Salvete u obliku zeca  Instagram/designbymirelle

(Yumama/N. Z.)