Uskrs je najveći hrišćanski praznik za koji se vezuje mnoštvo običaja, pa nije ni čudo što je deci to jedan od omiljenih praznika. Pre Uskrsa, na Veliki petak se farbaju i ukršavaju jaja, što je mališanima uglavnom veoma interesantno.

Širom naše zemlje poštuju se različiti običaji, a jedan kojeg se najveći broj ljudi drži je odvajanje prvog ofarbanog jajeta koje se naziva čuvarkuća i koje se čuva do sledećeg Uskrsa.

Jedna od stvari koju, prema narodnom verovanju, treba da urade roditelji ujutro na Uskrs je da deci jajima ofarbanim u crveno istrljaju obraze, kako bi mališani bili rumeni i zdravi tokom cele godine.

Nakon toga sledi tradicionalno kucanje uskršnjim jajima, u kojem mališani uživaju, a kuvano jaje je i prva mrsna hrana koju treba pojesti posle uskršnjeg posta.

Hristos vaskrse, srećan Uskrs!

BONUS VIDEO:

Uskršnji dezert koji se pravi za 15 minuta TikTok/slagnakraju

(Yumama/N. Z.)