Nova godina je tradicionalno porodični praznik, koji je za mnoge povezan sa atmosferom radosti, topline i magije. Međutim, za mnoge mlade roditelje ovo je vreme ozbiljne dileme: ostavite dete kod bake u novogodišnjoj noći i izaći u provod ili provesti Novu godinu kod kuće sa detetom? Ako mama i tata ipak odu u provod - kako se izboriti sa osećajem griže savesti? Da li je u redu da dete ostane sa bakom dok ste vi u izlasku ili kod prijatelja?

Psiholog Stanislav Samburski za portal deti.mail.ru otkriva kako da donesete pravu odluku i ne pokvarite Novu godinu sebi i svom detetu.

Pre svega, morate shvatiti da ne postoji jasan odgovor na ovo pitanje, jer je svaka situacija individualna i zavisi od mnogih faktora. Odluka će zavisiti od uzrasta i karaktera deteta, njegovog odnosa sa bakom, a u manjoj meri i od planova za raspust. Važno je da slušate svoja osećanja i potrebe, kao i da razumete osećanja i potrebe vaše bebe.

"Da se ​​praznik ne bi pretvorio u noćnu moru, oslobodite se osećaja krivice koji može nastati ako odlučite da dete ostavite kod bake. To ne znači da ste loša majka, svaka osoba ima pravo na odmor, zabavu i lični prostor. Da biste bili dobra majka, prvo morate postati srećna i zdrava žena.

Ako ste spremni da svoje dete poverite baki i uvereni ste da će moći lepo da se provedu zajedno, a da detetu ne bude dosadno, to je sjajno. A vi i vaš muž ćete zajedno provesti romantičnu novogodišnju noć: srećni roditelji usrećuju svoju decu", prokomentarisao je stručnjak za Life.

Važno je da se pripremite kako ćete detetu reći da ćete novogodišnju noć provesti odvojeno, savetuje stručnjak. Recite detetu o tome unapred, objasnite mu razloge i motive, pokažite mu da ga volite i da ne želite da ga uznemiravate. Ponudite opcije kako on može da provede novogodišnju noć kod bake: na primer, da gleda svoj omiljeni crtani film, igra društvene igre, čita bajke, razgovara telefonom ili putem video poziva sa vama i drugim rođacima.

Pripremite mu poklon koji može da dobije od vas u novogodišnjoj noći i napišite mu toplu čestitku od Deda Mraza. Provedite kvalitetno vreme sa detetom pre nego što odete na sastanak sa mužem. Obećajte mu da ćete se uskoro vratiti i recite mu kako ste proveli odmor i šta ste videli.

"Sa tinejdžerima je lakše: socijalno prilagođen tinejdžer teško da će moći da sakrije radost što je porodica prošla i može da se zabavlja sa prijateljima u novogodišnjoj noći. Ako je tinejdžer povučen, onda pre nego što ga pošaljete da proslavi Novu godinu sa svojom bakom, morate da postupite prema gornjoj šemi: uzmite u obzir njegove interese, nabavite poklone i obavezno ga zagrlite. Počnite da činite sebe srećnim i vaša deca će biti srećna", Stanislav Samburski, klinički psiholog.

Imate pravo da birate kako ćete provesti novogodišnju noć i da se ne osećate krivim za svoj izbor. Glavno da ste vi i vaše dete srećni i zadovoljni i da ne gubite kontakt i poverenje jedno u drugo, zaključio je psiholog.

BONUS VIDEO:

Mama ima super trik kako da deca očiste sve za sobom TikTok/fawn_design

(Yumama/T.A.S.)