Naučnici s Univerziteta u Ajovi objavili su rezultate studije koja je otkrila da deca koja uživaju u igri tečnom hranom nauče da izgovaraju nazive svojih kašica i supica pre svojih vršnjaka koji ne guraju ručice u posude s hranom.

Istraživanje je objavljeno pod imenom „Filozofi iz stolice za hranjenje“ u magazinu „Nauka o razvoju“, a autor studije je profesorka Univerziteta u Ajovi dr Larisa Semjuelson. Tokom trajanja istraživanja, Semjuelsonova i njen tim su tečnoj hrani nadenuli izmišljena imena (npr. „kvi“, „vag“ itd.), a potom je poslužili mališanima starim šesnaest meseci i zamolili ih da kažu naziv hrane koja se nalazila ispred njih.

Između ostalog, utvrđeno je da deca koja jedu u stolici za hranjenje prave veći nered od onih koje roditelji ne smeštaju u takve stolice, ali i najvažnije – da ti mališani brže uče reči.

„Oni su neverovatne mašine za učenje. Zato ih treba pustiti da uče na najbolji način koji poznaju – kroz igru, istraživanje, stavljanje ručica gde god im padne na pamet“, rekla Semjuelsonova.

Zbog svega ovoga, naučnici preporučuju da ponekad ostavite maramice i pustite dete da zaprlja obraščiće.

Tamara Sorak