ŠTA TAČNO ZNAČE OZNAKE NA ETIKETAMA HRANE? Kalorije, rok trajanja ne podrazumevaju uvek ono na šta mislimo

Da li ste informisani roditelj koji bira hranu čitajući sastojke i nutritivne vrednosti na etiketi ili poleđini proizvoda ili onaj koji bira artikle sa polica pod uticajem reklama i popusta?

Shutterstock

Sve više potrošača postaje svesno važnosti zdrave ishrane, proizvođači idu korak ispred prilagođavajući informacije i ubeđujući nas da kupujemo njihove ultra-obrađene proizvode. Evo kako da pravilno čitate etikete na hrani kako biste mogli da donesete najbolji izbor za zdravlje i bezbednost vašeg deteta.

Šta su etikete za hranu?

Etiketa za hranu ili nalepnica na poleđini proizvoda su važna informacija odštampana na pakovanju. Pružaju potrošačima korisne informacije o proizvodu, od toga šta sadrži do toga koliko dugo je bezbedan za potrošnju kako bi mogli da napravite pravi izbor i sačuvate svoje zdravlje. Gotovo svi proizvodi široke potrošnje moraju da imaju etikete, ali informacije i format mogu da variraju u zavisnosti od vrste.

Etikete za hranu na prednjoj, bočnoj ili zadnjoj strani pakovanja sadrže informacije, uključujući:

  • Vrstu hrane
  • Podatke o proizvođačima i prodavcima i adresu
  • Sastojke
  • Informacije o ishrani
  • Alergene i aditive
  • Težinu i mere proizvoda
  • Datum proizvodnje
  • Rok trajanja
  • Uputstvo za upotrebu i skladištenje
  • Sve tvrdnje o ishrani i zdravlju

Stvari na koje treba da obratite pažnju

Oznake nutritivnih vrednosti

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC) kažu da etiketa sa činjenicama o ishrani pomaže u informacija o vitaminima, mastima, kalorijama, itd., po porciji, što roditeljima olakšava da uporede hranu koju kupuju kao slične proizvode. Na primer, ako želite da kupite kečap od paradajza, možete da uporedite listu sastojaka na etiketi, kao što su sadržaj šećera i kalorije, da biste napravili pravi izbor.

Međutim, razumevanje etiketa sa činjenicama o ishrani može biti nezgodno. Evo šta treba da proverite na etiketama o ishrani.

1. Veličina porcije i kalorije

Važno je da obratite pažnju na veličinu porcije i broj navedenih kalorija. Ove vrednosti su obično istaknute da bi se pokazala njihova važnost i sprečila nenamerna potrošnja kalorija.

Na primer, ako mala kesica čipsa kaže da ima 100 kalorija po porciji, što može biti 10 grama ili 100 grama, možda mislite da je cela kesica jedna porcija. Ali ponekad kesa zapravo sadrži više porcija nego što biste očekivali. Dakle, ako pojedete celu vrećicu, zapravo unosite više kalorija nego što mislite.

2. Ukupni ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati daju energiju. Ukupni ugljeni hidrati uključuju ukupne šećere, dodate šećere i vlakna. Potražite proizvode sa šećerima, posebno dodatim šećerima. Ako je količina dodatog šećera veća, izbegavajte taj proizvod.

3. Dodati šećeri ispod odeljka ukupnih šećera

Mnoge prerađene namirnice ovih dana imaju dodati šećer pored prirodnog šećera. Količine dodatog šećera kada ste zabrinuti za zdravlje vašeg deteta može mnogo pomoći pri izboru i kupovini.

Na primer, običan jogurt može da sadrži 10 grama ukupnog šećera po šoljici sa nula dodatog šećera. U isto vreme, jogurt sa ukusom borovnice može da sadrži 20 grama ukupnog šećera sa 10 grama dodatog šećera.

4. Masti

Masti daju energiju. Na etiketi, ukupne masti, označavaju količinu masti u jednoj porciji hrane. Ukupne masti su kategorisane u trans masti (loše za zdravlje), zasićene masti (loše za zdravlje) i nezasićene masti (dobre za zdravlje). Izbegavajte proizvode sa visokim sadržajem trans masti ili zasićenih masti.

5. Natrijum

Natrijum je element koji se nalazi u soli. Pomaže u ravnoteži tečnosti u telu, ali višak može izazvati visok krvni pritisak. Pošto hrana takođe sadrži natrijum prirodnog porekla, potražite hranu sa manjim sadržajem natrijuma.

6. Dijetalna vlakna

Dijetalna vlakna igraju ogromno pravilo u održavanju zdravlja creva i pražnjenja creva. Takođe pomaže u smanjenju holesterola i rizika od raka debelog creva. Izaberite hranu koja je bogata vlaknima.

7. Proteini

Od izgradnje mišića i organa do očuvanja netaknutog imunološkog sistema, proteini čine većinu tela. Izaberite hranu bogatu proteinima.

8. % dnevne vrednosti

Dnevna vrednost (DV) govori koliko određene hranljive materije treba da konzumirate dnevno. Kada vidite procenat dnevne vrednosti (%DV) navedenu na pakovanju hrane, to vam pokazuje udeo tog hranljivog sastojka u jednoj porciji hrane u poređenju sa vašim dnevnim potrebama.

Na primer, ako hrana ima dnevnu vrednost od 20% gvožđa, to znači da jedna porcija te hrane obezbeđuje 20% gvožđa koje vam je potrebno dnevno. Dakle, provera % DV može vam pomoći da razumete koliko hranljivih materija dobijate iz hrane koju jedete.

9. Šta da izbegavate

Ukupni ugljeni hidrati otkrivaju sadržaj šećera i vlakana. Trebalo bi da kupujete hranu koja ima više vlakana, vitamina i minerala na etiketi o nutritivnim vrednostima i izbegavajte hranu koja sadrži malo kalorija i visok sadržaj natrijuma, zasićenih masti, trans masti i dodatih šećera.

Proizvodnja, rok trajanja, rok upotrebe na etiketama hrane

Da li ste se ikada osećali zbunjeno kada pročitate ponekad 'Najbolje do', a ponekad 'Upotrebiti do?' Označavanje bezbednosti hrane zahteva od proizvođača da navedu datum za hranu sa rokom trajanja kraćim od 2 godine kako bi potrošači znali kada je hrana bezbedna i nebezbedna. Hajde da razložimo terminologiju.

1. Koristiti do

Rok upotrebe na etiketi hrane odnosi se na datum do kojeg je hrana bezbedna za konzumiranje. Hrana se ne može prodavati kada istekne rok trajanja. Ova vrsta se obično koristi za kvarljivu robu, poput mesa, ribe i mlečnih proizvoda.

2. Najbolje pre

Prema Harvardu, datum „najbolje do“ vam govori datum do kojeg je hrana dobrog kvaliteta ako se čuva na preporučeni način. Čak i nakon tog datuma, hrana bi i dalje mogla biti u redu za jelo, ali možda neće imati tako dobar ukus ili imati sve svoje hranljive materije.

Prodavnice mogu da prodaju proizvode nakon datuma najbolje pre ako su i dalje bezbedne za jelo.

Šta tvrde etikete za hranu?

Proizvođači često namamljuju kupce tako što prednju ambalažu čine privlačnom i dodaju tvrdnje kao što su „ 100% bez holesterola“ , „ organski “, „ bez masti “, „ sa visokim sadržajem vlakana “, „ malo natrijuma“, „ malo masti “ i još mnogo toga. Uprava za hranu i lekove kontroliše neke od uobičajenih tvrdnji, a proizvođači moraju da se pridržavaju smernica da bi dali atraktivnije tvrdnje.

  • „Bez holesterola“ znači da u proizvodu nema holesterola, ali ipak može da sadrži masti.
  • „Bez masti“ znači da ima vrlo malo masti, manje od 0,15%.
  • „Lite or light“ može samo da znači da je lagan po ukusu ili teksturi, tako da je važno proveriti sadržaj masti.
  • „Organski ili sertifikovani organski“ znači da ga različite grupe proveravaju i odobravaju kao organski, ali njihova pravila mogu da se razlikuju.
  • „Pečeno u rerni, a ne prženo“ još uvek može imati masnoću od prskanja ili mazanja uljem.
  • „Smanjena masnoća ili so“ znači da ima najmanje 25% manje masti ili soli od originala, ali i dalje može biti visok sadržaj soli.
  • „Bez šećera ili bez dodatog šećera“ znači da nema šećera za jelo, ali ipak može da sadrži druge šećere kao što je stevija ili da ima visok sadržaj kalorija, soli ili masti.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Doktor upozorio na opasnu igru  TikTok/dr.jmack