Vaskršnja pinca je tradicionalna pogača koja krasi svaku porodičnu trpezu. Zauzima centralni deo stola, a odiše svežinom i mekoćom. Kako biste svojoj porodici obezbedili odličnu pincu, predstavljamo vam recept koji danima zadržava svežinu.
Sastojci:
- 600 gr brašna
- kesica suvog kvasca
- 50 ml ruma
- 120 gr šećera
- pola kašičice soli
- 1 kesica vanilinog šećera
- 200 ml mleka
- 4 žumanceta
- 70 gr suvog grožđa
- 75 ml ulja
- 30 gr putera
- korica narandže
- 50 gr susama
Priprema:
Suvo grožđe spustite u rum i ostavite da odstoji barem pola sata.
Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac i so, pa dodajte ulje, toplo mleko, naribanu koricu pomorandže i tri žumanceta. Umesite testo, pa prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite da tako odstoji sat vremena na toplom mestu.
Ocedite suvo grožđe od ruma, dodajte ga u testo i sipajte dve kašike rastopljenog putera, pa još jednom premesite testo, opet ga pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji još sat vremena, tj. dok se ne udvostruči.
Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, pa rukama blago oblikujte pogaču i prebacite je na pleh koji je obložen pek papirom.
Umutite žumance sa malo ulja, premažite pincu, pa je pospite susamom i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.
(Yumama)