Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povrede zglobova kod mališana: Iščašenje lakta i ramena

Kako sprečiti slučajne povrede kod dece i na koji način odreagovati ukoliko dete iščaši lakat ili ramena, savetuje Snežana Milovanović, fizioterapeut.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U žurbi ili zbog straha jer je dete krenulo iznenada na kolovoz ili u ka bari, roditelji često znaju da naglo cimnu dete za ruku kako bi ga vratili. Kod beba i dece mlađeg uzrasta zglobovi su labavi pa su u ovakvim situacijama česta iščašenja lakta ili ramena.

Povreda lakta

Naizgled iz čista mira, beba plače kao da je nešto jako boli, jednu ruku drži nepomično, malo savijenu u laktu sa dlanom okrenutim na dole. Takođe, svi pokušaji da se detetu skine majica uzrokuju jak plač. Ovo sve ukazuje da je došlo do iščašenja lakta nehotičnim cimanjem ruke pri presvlačenju ili u igri.

Povezane vesti

Do ove povrede često dolazi i dok dete uči da hoda i još uvek je nesigurno, posebno kada treba da se popne na stepenik pa ga promaši.

Povreda ramena

Igre sa detetom često mogu da uzrokuju iščašenje jednog iili oba ramena. To se uglavnom dešava kada roditelji podignu dete u vazduh držeći ga za šake kako bi ga vrteli u krug ili ga puštaju da "leti" dok hoda između roditelja.

Povezane vesti

Neka deca imaju hiperelastične zglobove i ona su pod većim rizikom, ali do ovakvih povreda može da dođe kod svih. U trenutku nastanka povrede bol je izuzetno jak i nekada se zglob vrati sam na mesto po prestanku delovanja sile koja ga je izvela iz fiziološkog položaja. Ukoliko ipak nije došlo do spontanog vraćanja, stavite detetu hladnu oblogu i udlagu a onda odvedite dete u zdravstvenu ustanovu gde će lekar da namesti zglob.

Oporavak

Nakon postavljanja dijagnoze bez rentgenskog snimka, osim ako ne postoji sumnja na prelom ili da je povreda nastala iz nekog drugog razloga, lekar će jednostavnim pokretom da vrati zglob na mesto. Ova povreda ne ostavlja nikakve posledice i dete će odmah nastaviti sa normalnim korišćenjem ruke. Ako dete ima stabilne zglobove i više ga ne "cimate" za ruku, nema bojazni da će se ovo ponovo desiti, ali ako su u pitanju labavi zglobovi i pokret pri oblačenju ili u igri verovatno će opet doći do iščašenja. U tom slučaju mora jako da se vodi računa, da naučite da vratite zglob kako bi skratili vreme do vraćanja u normalu. 

Mere opreza

Posebno treba pažljivo odabrati sport kojim će se dete baviti kako bi se izbegle povrede, najbolje da to budu plivanje. 

Povezane vesti

Sportovi u vodi smanjuju rizik od povreda ali voda nije bezopasna kada se koristi na neprimeren način. Deca uživaju u aktivnostima u vodi i to roditelje nekada ponese pa preteraju u želji da dete što pre nauči da pliva. "Baci ga u vodi, proplivaće!", ne samo što to nije moguće već može da bude jako traumatično za dete. Sa jedne strane ovako drastičan metod može da izazove užasan strah od vode, a sa druge udarac telom o vodu je jako bolan. To znaju odrasli koji pri skoku sa ivice bazena ili skakaonice ne uđu u vodu pod odgovarajućim uglom pa, pored neprijatnosti koju dožive u tom trenutku, "zarade" i modrice po telu vidljive i posle nekoliko dana. Dečja koža je jako osetljiva i pri ovakvim udarcima o vodu dolazi do pucanja kapilara i povređivanja mekih tkiva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica