Mlečnih zuba ima ukupno dvadeset. Oni vremenom ustupaju mesto stalnim zubima, kojih ima trideset dva. Stalni zubi dolaze na mesto mlečnih, a preostali se smeštaju u predeo vilice iza dela koji su zauzimali mlečni zubi. 

Idealno bi bilo kada bi mlečni zubi ostali u ustima deteta do njihove smene, odnosno do perioda kada se oni prirodno rasklate. Mlečni zubi počinju da se klate jer se njihov koren resorbuje, i samim tim se zubi u takvoj fazi mogu lakše izvaditi. Međutim to nije uvek slučaj. 

Kada se mlečni zubi vade pre vremena?

Postoje stanja, kada je mlečne zube neophodno izvaditi pre njihove fiziološke smene. Ukoliko stomatolog proceni da nije moguće lečiti inficiran mlečni zub, takve zube je neophodno izvaditi. 

Stav da inficirani mlečni zubi treba da stoje u dečijim ustima da bi čuvali prostor za nicanje njegovih stalnih zamenika je pogrešan. Ukoliko je neophodno, za tu svrhu se mogu izraditi specijalni držači prostora. 

Koje su posledice zadržavanja kvarnih mlečnih zuba u ustima deteta?

Inficirani netretirani mlečni zubi mogu uzrokovati veliki broj problema malom detetu. U prvom redu česta pojava bolova kod malog deteta je veoma uznemirujuća i onemogućava normalno funkcionisanje. Takođe infekcija sa mlečnog zuba se može preneti na kost, i dalje oštetiti zametak stalnog zuba. 

Česta pojava fistula ili otoka oko mlečnog zuba koji se ne može lečiti je jasan pokazatelj stomatologu da takav mlečni zub mora vaditi. 

Kako zaštititi mlečne zube od karijesa?

Adekvatne preventivne mere predstavljaju najbolju strategiju za očuvanjem zdravlja mlečnih zuba. Potrebno je na vreme početi sa oralnom higijenom mlečnih zuba, čim se prvi mlečni zub pojavi u ustima. Preporučuje se da se i pre pojave prvog zuba, desni čiste čistom gazom. Ono što bi svakako trebalo izbegavati je davanje deci zaslađenih napitaka, pogotovu preko flašice.

Takođe već oko prve godine se savetuje prvi pregled kod stomatologa, koji će odrediti individualni karijes rizik roditelja i deteta i na osnovu toga preporučiti preventivne mere.