Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zalivanje fisura: Sprečite pojavu karijesa kod dece

Jedna od najjefikasnijih metoda u sprečavanju pojave karijesa zuba jeste zalivanje fisura. Ovom metodom se štite jamice i fisure okluzalnih površina zuba od uticaja štetnih kariogenih faktora kojima su zubi svakodnevno izloženi. ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jamice i fisure predstavljaju delove zuba gde postoji najveća mogućnost za razvoj karijesa. Naučne studije su dokazale izuzetnu efikasnost ove metode. Ona predstavlja neinvazivnu, potpuno bezbolnu, pristupačnu metodu.

Tokom stomatološkog pregleda stomatolog će izvršti procenu rizika za razvoj karijesa i na osnovu toga odrediti potrebu za postavljanjem "zalivača" na određene zube.

Povezane vesti

Ono što se svakako preporučuje je zalivanje prvog stalnog molara, jer je on od svih zuba najviše izložen riziku za razvoj karijesa. Preporučuje se da se ova metoda sprovede na tek izniklim zubima. Međutim preporučuje se da se i na svaki zub, za koji stomatolog proceni da je pod velikim rizikom za razvoj karijesa aplikuje "zalivač", bez obzira na uzrast pacijenata. Pre aplikovanja "zalivača" stomatolog će detaljno očistiti površine zuba.

Od materijala koji se koriste u ovu svrhu najzastupljeniji su kompoziti i glas-jonomer cementi. Zalivači koji se koriste mogu sadržati i fluoride, što može takođe značajno doprineti redukciji karijesa. Postoje materijali kojima su dodati pigmenti, tako da budu u boji. To se može svideti deci i predstavljati pravu zabavu za njih. 

Odabir materijala za zalivanje fisura vrši stomatolog, zavisno od indikacija, uzrasta pacijenta, stanja u ustima, mogućnosti saradnje sa pacijentom, odnosno mogućnošću obezbeđivanja suvog radnog polja tokom rada. 

Povezane vesti

Kod pacijenata kod kojih je prisutan visok rizik za razvoj karijesa može biti potrebno ponavljanje postupka zalivanja jamica i fisura. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica