Koliko obroka je neophodno deci vrtićkog uzrasta?

- Ukoliko želimo već da imamo orijentaciono neki broj, to su tri obroka: doručak, ručak i večera, plus užina. Nije neophodno da svakog dana imamo sve ove obroke, ali oni MORAJU da sadrže zdrave sastojke, a ne procesovanu hranu. 

Ako tokom celog dana imamo dosta užina koje se sastoje od nekvalitetne hrane (grisine, keks, krekeri, smoki, čipsevi, hleb, kifle i slično) vrlo verovatno je da dete neće hteti da jede glavne obroke jer će biti sito, ali to su "prazne kalorije" od kojih dete nema benefita. Takođe, problem je i sa konzumacijom velike količine mleka i mlečnih proizvoda (jogurt, kefir, sirevi) - onda deca često ne žele da jedu obroke sa povrćem i zdravom hranom ako se napiju mleka, a to nije zdravo (posebna tema je zašto mleko nije zdravo).

Da li treba insistirati da dete pojede sve iz tanjira?

- Apsolutno NE. Deca znaju bolje od nas kada su sita i kada bi trebalo da jedu. To što smo mi zamislili kao potrebnu dnevnu količinu je naša percepcija. Očistiti (omazati) ceo tanjir nije dobra strategija pogotovo ako dete nije samo sipalo hranu nego mi. Ali bi trebalo itekako insistirati na toma da taj obrok bude sveže pripremljen, da sadrži zeleno povrće ili bude raznobojan i, po mogućstvu, skuvan kod kuće. Ukoliko još može da se organizuje da obrok i ne podgrevamo, to je divno. Inače, hranu nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj!

Da li hranu treba nositi u park i šta birati za užinu?

- Hrana za parkić je jedino potrebna ako dete ogladni i traži da jede baš tada, a ne da se nosi da bi mu se 'trpalo' u usta dok ne obraća pažnju jer je zauzeto igrom.

"Parkić hrana" je retko kada zdrav izbor. Tu obično spadaju: keks, čips, grisine, smoki... i sve ono što je "najlakše da se spakuje i nosi". To su izgovori i ne preporučujem ništa od svega toga.

U kesice može lako da se spakuje i seckana šargarepica, krastavci, štapići celera, seckano voće, orasi, bademi, urme. Sve možemo da pripremimo unapred i da, kada krenemo napolje, samo uzmemo iz frižidera kesicu i stavimo je u tašnu ili džep.

Takođe, ne preporučujem nikakve sokiće, čak ni sveže ceđene. Jedite voće u pravom obliku, a ne isceđeno, to je moj savet.

U prilogu koji sledi dr Biljana Uzelac predlaže kako bi trebalo da izgleda dnevni meni za decu: