Da li roditelji mogu i na koji način da zaštite decu od virusa?

Naravno da mogu. Evo par jednostavnih saveta:

1. Postarajte se da dete ide na vreme u krevet 

Dobar san je jedan od glavnih faktora očuvanja zdravlja i poboljšanja imuniteta. 

2. Ishrana je važna

Detetu bi trebalo davati što manje inflamatorne hrane (hrane koja izaziva upalne procese u organizmu: slatkiši, hleb i mlečni prozivodi (mlečni proizvodi stvaraju šlajm i gusti sekret koji može da prolongira upale sinusa, ušiju, brohnitise itd). 

U ishranu uvedite što više povrća, pogotovo zelenog, dobrih masti (kokosovo ulje, avokado, svinjska mast, maslinovo ulje), proteina (pasulj, sočivo, meso, riba), kao i fermentisanu hranu punu probiotika (kiseli kupus, turšija - bez konzervanasa). Voće je neophodno unositi svakodnevno ali ne u velikim količinama. 

Što se tiče pića, deci ponudite vodu, čajeve bez kofeina, možete kao topli napitak servirati "zlatno mleko" - toplo bademovo ili kokosovo mleko pomešano sa kurkumom, kokosovim uljem, cimetom, medom i đumbirom. Izbegavati tople čokolade, gazirana pića, sokove. Smutiji napravljeni od svežeg voća i povrća su pravi izbor.

3. Obratite pažnju na higijenu 

Kada deca dođu iz škole postarajte se da operu ruke, presvuku odeću koju su nosili i bilo bi poželjno da koristite sprej za nos sa ksilitolom i fiziološkim rastvorom - predlažem da se našprica nos kako bi se ubili virusi koji su možda doneseni iz kolektiva.

4. Pojačajte unos vitamina i suplemenata

Detetu dajte više vitamina D - uljani rastvor (1.000 internacionalnih jedinica na dan za decu mlađu od dve godine, 2.000 jedinica za decu uztrasta od dve do 12 godina, odrasli 5.000 jedinica dnevo). Takođe, neophodno je da mališanima date i vitamin C, u što prirodnijem obliku. 

5. Izbegavajte grupna okupljanja

Bilo bi poželjno da u ovom periodu izbegavate rođendane, zabave, odlazak u bioskop, vožnju autobusom (što se mora mora se, ali ako se ne mora bolje da preskočite). 

6. Svakodnevno provetravajte kuću

I kada je baš hladno napolju, neophodno je da na par minuta proluftirate prostorije u kojima boravite.


Vodič za zaštitu dece od aktuelnih virusa. Foto: Shutterstock

Na koji način preveniramo bolest kod beba, a na koji kod dece predškolskog i školskog uzrasta?

Bebe

Najvažnije za imunitet i prevenciju bolesti kod beba je majčino mleko i uljani rastvor vitamina D. Ukapavanje fiziološkog rastvora u nos (još bolje ako imate sprej sa ksilitolom i fiziološkim) i svakodnevno isisavanje nosića je takođe potrebno.

Važno je da ograničite posete, a da svakog gosta zamolite da promeni garderobu, opere ruke, izduva nos i ispere ga malo fiziološkim rastvorom, pre nego što uzme bebu.

Predškolska deca

Što manje igraonica, zabava i grupnih viđanja! Takođe, uvedite zdravu i raznovrsnu ishranu i suplemente.

Školska deca

Promena odeće kada se vrate iz škole, pranje ruku, dobar san, manje stresa, sport i aktivnosti - što više "mrdanja" (skakanje na maloj kućnoj trambulini je dosta dobro da se aktivira protok limfe i okrepi imuni sistem). Dobra ishrana i suplementi se podrazumevaju, kao i zdrave užine u školi - voće, povrće itd.

Da li se preporučuju vakcine protiv gripa?

Za decu koja nisu imuno kompromitovana ja ne preporučujem vakcinu protiv gripa. Efikasnost vakcine je poslednje tri godine bila svega 20-30 odsto, a čak i da bude godina kada se tačno pogodi koja će vrsta gripa A (koji se stalno menja) vladati, vakcina najviše može da bude 60 odsto aktivna. Takođe, vakcina sadrži dosta lakih i teških metala koji se teško izbacuju iz organizma (akumuliraju se) i mogu da loše utiču na zdravlje. Prema tome, za generalno zdrave ljude, decu i bebe preporučujem dobru higijenu, vitamin D i C, pravilnu ishranu i sve gore navedeno. Takođe, dobar izbor je i homeopatski lek "oscillococcinum" koji se u Francuskoj pokazao kao 70 odsto efikasan u borbi sa smanjivanjem simptoma gripa (influence A i B) a nema nikakvih nus efekata.


Foto: Shutterstock

Šta uraditi ukoliko dete počne da kašljuca?

Čim dete počne da kašljuca, prvo što bih preporučila je da se da visoka količina vitamina D (dobrog kvaliteta, uljani rastvor, bez ikakvih drugih sastojaka). Za decu mlađu od dve godine, preporučujem 10.000 jedinica na dan, u periodu od tri dana, a za decu od sve do 12 godina - 20.000 jedinica dnevno. Ova visoka količina vitamina D (20.000 jedinica je kao da smo proveli dva sata na plaži na suncu) je dovoljna da pojača imuni odgovor organizma i da mu pomogne da se izbori sa virusom. Ne preporučujem skidanje temperature lekovima, jer je ona jako važna u odbrani od bolesti (zašto ne skidati temperturu i šta raditi, biće tema mog sledećeg bloga).

Ukoliko imate inhalator kod kuće, preporučujem da se napravi rastvor slane vode i time inhalira dete (1 čaša tople vode i 1 kašičica morske soli). "Slane sobe" su isto od velike pomoći pri ublažavanju kašlja i bronhitisa. Male čestice soli koje se inhaliraju mogu stići disajnim putevima do alveola i ako postoji inflamatorni proces i sekret - procesom osmoze ga usisati i "osušiti" pluća od sekreta. 

Najvažniji saveti za zaštitu dece od virusa 

- zdrava hrana,

- dosta sna,

- smanjenje anksioznosti, 

- izbegavane grupnih okupljanja,

- suplementi / fermentisana hrana,

- održavanje higijene: prati ruke, praviti kupke sa magnezijumovom solju i esencijalnim uljima, parenje sinusa origanovim uljem, tea tree uljem ili eukaliptusom,

- provetravanje prostorija,

- ne pušiti cigarete u kući i ne ulaziti u kuću ako ste pušili a niste se pre toga presvukli, oprali ruke, kosu i promenili odeću,

- redovno čišćenje jonizatora (ovlaživač vazduha), ukoliko ga imate, jer skuplja buđ i bakterije.