Kako da kroz igru naučite dete da pokupi igračke? Psiholog zna trikove uz koje će mu to postati zabavno

Psiholog daje savete kako da kroz igru naučite dete da kupi igračke za sobom.

Shutterstock

Kada imate malu decu u kući, gotovo je nemoguće da vam životni prostor izgleda uredno. Koliko god da se vi potrudite i sredite, već sledećeg trenutka su igračke razbacane svuda, a razne kockice, čarape, igračkice mogu se naći na najneočekivanijim mestima – ispod frižidera, ispod kreveta, u kupatilu, iza vrata, u ormariću sa sudovima...

Mame i tate obično neprestano ponavljaju deci da pokupe igračke za sobom, oko čega neretko izbijaju i svađe, a psiholog Natalija Sidorenok daje savete kako da mališana kroz igru naučite da pokupi igračke i vrati ih na mesto.

Želiš li da budeš detektiv?

Mnogo je bolje da dete sakupljanje razbacanih igračaka doživi kao neku igru, a ne kao dosadnu aktivnost koju svakodnevno mora da obavlja jer ćete tako povećati šanse da zapravo i uradi to što želite.

Psiholog savetuje da detetu predložite da bude detektiv koji će tražiti igračke po različitim prostorijama. Tako, na primer, možete mališanu da date zadatak da pronađe zeku, lutku, kamiončić... Ako dete uspe da pronađe sve igračke, pohvalite ga da je pravi Šerlok Holms i videćete koliko će mališan uživati u takvoj igri.

Ko je brži?

Ako imate više dece u kući, možete da organizujete takmičenje – ko će brže pokupiti igračke? Pomoći će i ako pobednika kasnije pohvalite pred drugim roditeljem, bakom, dekom... Sledeći put će, kaže psiholog, deca pokušati da budu još brža i da pobede jer svako želi da čuje lepe reči i pohvale na svoj račun, prenosi tsn.ua.

Ako imate jedno dete, možete da se takmičiete sa njim u ovoj "disciplini", ali naravno tako da malo "zabušavate" kako bi na kraju mališan pobedio i bio ponosan na sebe što je brži od mame ili tate. Takođe, to je ujedno i recept da i sledeći put rado prione na sakupljanje igračaka.

Šta ko treba da uradi?

Ako treba da očistite i pospremite kuću, a dete ne želi da u tome učestvuje, možete da uradite sledeće: uzmite nekoliko papirića i na svakom napišite po jednu obavezu koju treba uraditi – na primer, usisavanje, čišćenje prašine, sakupljanje igračaka... Sve papiriće savijte i stavite u posudu, a zatim neka svaki član porodice izvuče po jedan – iako ne želi da čisti, i dete će verovatno tražiti da učestvuje u ovoj zabavnoj "igri" sa svim ukućanima. Naravno, ako vi izvučete papir na kojem piše da treba da sakupite igračke, a detetu "zapadne" da treba da usisa, prema pravilima igre, možete da se zamenite.

Naravno, velike su šanse da će dete rado hteti da se zameni i da će radije sakupljati igračke nego da usisava i tako će cela porodica učestvovati u pospremanju kuće, svako na svoj način.

Pravi si mađioničar!

Da bi deca navikla na to da treba da učestvuju u kućnim poslovima, savet psihologa je da ih uvek hvalite i ponosno govorite drugima – tetkama, bakama dekama, kako "ne znam šta bih bez nje/njega, ne bih to mogla sama!" Mališani će tako shvatiti koliko je njihova pomoć važna i cenjena, osećaće se lepo zbog toga i rado će hteti i dalje da pomažu.

Ukoliko, na primer, pošaljete dete da samo pospremi igračke u svojoj sobi, onda kada kasnije uđete u sobu, pokažite kako ste iznenađeni i oduševljeni kako je sve čisto i uredno. Možete da uzdahnete, pljesnete rukama i oduševljeno kažete: "Baš si pravi mađioničar". Dete će sigurno biti oduševljeno i želeće i sledeći put da vas iznenadi.

Šta ako dete odbije da pokupi igračke

Ako dete odbija sve vaše predloge da pokupi igračke, možete da pokušate da mu kažete: "Tvoje igračke ne zaslužuju da leže u ćošku. Ako ih ne pokupiš, daćemo ih nekom detetu koje će ih voleti i vraćati ih na mesto". Možete da date detetu malo vremena da o tome razmisli, a vi izađite iz sobe. Najverovatnije će doneti pravu odluku i vratiti sve na mesto.

Psiholog kaže da možete da probate i drugu opciju, pa ako dete neće da pospremi svoje igračke, možete da kažete nešto poput: "Ako ti ne ispuniš ono što ti ja tražim, neću ni ja ispunjavati tvoje želje. Nemoj od mene da tražiš da ti kupim bombone ili da te ljuljam". Dete će tako brzo shvatiti da je bolje da uradi ono što od njega tražite i pokupi igračke.

Prema rečima psihologa, najvažnije je da ne vičete na dete, da ga ne zovete lenjim i sličnom, već da problem rešite mirno. Važno je i da objasnite mališanu da svaki član porodice ima svoje odgovornosti u kući, pa tako na primer tata iznosi smeće, mama pere i pegla odeću, a dete ima svoje zadatke koje treba da obavi – jedan od njih je da pokupi svoje igračke.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Mama o neredu od igračaka  TikTok/briknavel