Mnogi roditelji se žale da im deca stalno traže da im kupuju nove igračke ili druge poklone, a klinički psiholog Irina Naidina otkrila je šta mame i tate mogu da urade u tim situacijama.

"Prvo, želja za stalnim poklonima je često signal da dete žudi za nekim emocijama i novim senzacijama. Drugo, da bismo u očima deteta bili dobri roditelji, nismo spremni da postavimo granicu u ispunjavanju njegovih želja, jer su restrikcije uvek povezane sa detetovim razočaranjem, a ponekad i histerijom. Dete jednostavno nije naviklo na ograničenja. Treće, to može da bude signal da se dete ne oseća voljeno i cenjeno od strane roditelja ili drugara", navela je razloge Naidina za gazeta.ru.

Prema njenom mišljenju, ovom problemu se može prići na dva načina.

"Postavite pravila za poklone. Decu umiruju pravila koja su konstantna u njihovom životu, a koja poštuju i roditelji. Poklone treba podeliti u dve kategorije – jedna kategorija su pokloni za prilike kada cela porodica kupuje nešto, poput rođendana. Druga kategorija su pokloni koje treba posmatrati kao deo učenja o planiranju troškova. To znači odvajanje budžeta za kupovinu, koji možete da odvajate na mesečnom ili nedeljnom nivou", kaže psiholog.

Pored toga, Naidina ističe da je važno da naučite dete da razume svoje želje, pa savetuje da razgovarate sa njim o tome zašto želi neku određenu stvar. To će mu, ističe, pomoći da nauči da donosi bolje odluke i da vodi računa o stvarima koje već ima.

"Obratite pažnju na kvalitet vremena koje provodite sa svojim detetom. Umesto kupovine nove igračke, pokušajte da se igrate sa njim ili čitate nešto zajedno, da provedete dan u parku ili se zabavite nekim kreativnim igrama. Važno je da za to vreme ne usmeravate svoju pažnju na pozive, kućne obaveze, već da se potpuno posvetite detetu i komunikaciji sa njim. Najbolje je da to radite redovno. Sjajno pravilo za vaspitanje je – kada uvedete restrikcije, dodajte igru i komunikaciju sa detetom, kako biste izbalansirali disciplinu i ljubav", poručila je psiholog Naidina.

BONUS VIDEO:

Mama bacila skoro sve dečje igračke TikTok/alicexmayx

(Yumama/Nataša Zlatković)