Mnogi roditelji, kada igraju razne igre sa decom, puštaju mališane da pobede znajući da će ih to usrećiti. Međutim, to možda i nije baš najbolje rešenje jer će dete pre ili kasnije igrati te igre sa svojim drugarima, koji ga neće puštati da pobedi, a osim toga, vremenom će i prozreti da roditelji puštaju da pobedi, tako da ga igra više neće zanimati.

Metodolog Ana Sokolova za gazeta.ru otkriva koji je pristup najbolji – da li i kada treba da pustite dete da pobedi.

Odaberite odgovarajuće igre

Imajte u vidu da Monopol, recimo, nije najbolji izbor igre za dete od tri godine, ali, recimo, igra koja podrazumeva takmičenje ko će da napravi viši toranj može da bude zanimljiva.

Ukoliko igrate igru u kojoj su potrebne veštine koje dete već ima, onda možete da igrate po pravilima i da ne puštate mališana da pobedi. Petogodišnjak može da se igra skrivanja jer razume pravila, za razliku od dvogodišnjaka koji će se sakriti iza zavese.

Ukoliko igrate igre koje zahtevaju veštine koje dete još nije usavršilo, onda morate malo da mu pomognete predlažući neke poteze i podsećajući ga na pravila.

Dajte mu neku prednost

Što je dete mlađe, to je manje igara koje možete da igrate sa njima kao sa jednakim, u smislu pravila. Zato, recimo, kada se igrate sa malim detetom možete malo da mu popustite u pravilima, kako bi imao neke šanse u igri.

Podelite osećaj poraza

Ako dete izgubi u igri, iako ste mu malo "olabavili" pravila, pomozite mu da prebrodi poraz. U tom smislu, trebalo bi da izbegavate fraze poput: "To je samo igra, pobedićeš sledeći put". Umesto toga, dajte mu do znanja da razumete kako se oseća i da ste i vi ponekad gubili, ali da će biti šanse za pobedu.

Budite primer

Deca se ugledaju na ponašanje odraslih, zato obratite pažnju na to kako se u porodici nosite sa porazima – ako vi lomite sve po kući kada vaš tim izgubi utakmicu, ni dete neće znati baš kako da mirno i dostojanstveno prihvati poraz u igri.

Ako odrasli uvek nalaze krivca za svoje neuspehe, i dete će uvek optuživati protivnika da je varao u igri. Zato, budite primer detetu, pokažite mu kako da bude dostojanstveno i u pobedi i u porazu.

Ponekad ga pustite da pobedi

Nije zgoreg da ponekad pustite dete da pobedi, ali ne svaki put. Pokušajte da pritom ne bude očigledno da ga puštate, već učinite da izgleda kao da se stvarno trudite da pobedite, da je igra neizvesna.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)