Kako da preslatkog mališana naučite da ne grli svakog koga sretne? Evo zašto je važno da zna gde su granice

Pre nego što deca mogu da pričaju, razumeju nežnost dodirom. Tako izražavaju ljubav, kroz zagrljaje i poljupce. Roditelji moraju da nauče i malo dete kako da postavlja fizičke granice nepoznatima jer ne bi trebalo da bude prisno uvek.

Shutterstock

Kako bebe odrastaju roditelji će u mnogim slučajevima morati da ih nauče, čak i  kao male, kako da postavlja fizičke granice sa 
nepoznatima. Iako je u redu da vaše dete grli i ljubi članove uže porodice kao što su roditelji, braća i sestre, idealno je da se to ograniči samo na taj uži krug. To mogu najprikladnije da odrede sami roditelji. Važno je za bezbednost i zaštitu deteta. Takođe je važno naučiti mališane da poštuju granice drugih ljudi, kao što su njihovi prijatelji, komšije, prolaznici ili sasvim nepoznati ljudi.

Objašnjavanje granica

Važno je da ne pravite scenu vikanjem na svoje dete ako vidite da izražava naklonost grleći i ljubeći ljude koji ne spadaju u vaš uži krug. Umesto toga, kasnije razgovarajte sa detetom objašnjavajući mu zašto je važno da se ne grili i ne ljubi svako koga poznaje i kako može da izrazi naklonost i poštovanje na druge načine. Nemojte svom detetu jednostavno davati naređenja „uradi ovo i nemoj to“. Budite otvoreni za pitanja i dajte do znanja da ste tu da razbijete sve sumnje.

Nemojte da se osećaju neprijatno

Društvene granice su nova stvar za vaše dete i sasvim je prirodno da mu treba malo vremena da se privikne. Uverite se da se ne 'plaši' da izrazi fizičku naklonost ili da misli da je to loša stvar. Ne morate da ukaljate ovaj oblik izražavanja, već samo objasnite da treba da bude odmerenije.

Takođe je važno da kao roditelj pazite na to kako drugi ljudi izražavaju svoju naklonost prema vašem detetu. Ako dete ne želi da ga neko ljubi ili drži, uverite se da se to poštuje. Naučite ljude oko sebe, bilo prijatelje ili rođake, da poštuju pristanak deteta.

Svest o opasnosti od nepoznatih

Takođe je važno da roditelji preterano ljubazne dece nauče svoju decu svesti o opasnosti od nepoznatih ljudi, posebno ako je verovatno da će izraziti naklonost strancima ili ljudima koje jedva poznaju. Decu treba naučiti odgovarajućim, anatomskim rečima za njihove genitalije i treba ih ohrabriti da odmah razgovaraju sa roditeljima ako ih stranac dotakne gde to nije nimalo prikladno.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Šta treba imati pri ruci kad se dete razboli  TikTok/beachgem10