U porodicama nije retka situacija da bake i deke, ujaci i ujne, stričevi i strine pokušavaju da poljube i zagrle mališane, koji se pak otimaju i odbijaju da ih članovi šire porodice dodiruju. Kako ne povredili osećanja ovih rođaka, roditelji neretko primoravaju decu da pokažu naklonost i ljubav, pa često čujemo strogo: "Zagrli baku" i "Poljubi tetku".

Međutim, mama blogerka Mo Kuper postavlja pitanje da li je to ispravan način učenja deteta da je porodica važna.

"Kakve poruke šaljemo deci o granicama koje se tiču njihovog tela kada ovo radimo?", zapitala se Mo.

Ona u svom blogu na sajtu Popsugar podseća na članak koji je nedavno pročitala na sajtu Si-En-Ena, a koji nosi zanimljiv naslov – „Ja ne posedujem telo svog deteta“. U njemu autorka Katja Heter ističe da „primoravanje dece da dodiruju ljude koje ne žele da dodiruju čini mališane ranjivijima za moguće seksualne nasilnike, od kojih je većina često poznata deci“.

Otvoreno pismo jedne mame neznancima koji dodiruju njenu bebu

Naravno, bakin poljubac u obraz i seksualno zlostavljanje nemanju ništa jedno s drugim i suludo je povezivati ih, ali Heterova objašnjava da, kada dete teramo da dopusti da ga zagrli i poljubi neko kome ono to radije ne bi dozvolilo, se tako mališanima šalje poruka da je prihvatljivo da trpe dodir koji im ne prija.

„Granica kojoj treba naučiti decu jeste da treba da osluškuju sopstvenu intuiciju. Reći će nam svaki put kada se osete neprijatno u nečijoj blizini“, piše Katja Heter. „Dete nikada ne mora biti dodirnuto ili dodirnuti nekoga ako ne oseća da mu to prija – bila reč o porodici ili ne.“

Ovi kontroverzni stavovi izvazvali su mnogo različitih reakcija, što ne čudi, budući da se prvi put na taj način gleda na vaspitanje i zaštitu od seksualnog zlostavljanja. Kakvo je vaše mišljenje?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.