SIN (3) ME UVEK SLUŠA, A EVO U ČEMU JE CAKA: Stručnjak za razvoj dece otkriva "keca u rukavu"

Stručnjak za razvoj dece i mama trogodišnjeg dečaka otkriva kako da vas dete posluša kada mu kažete da opere ruke, presvuče se, ode na spavanje...

Shutterstock

Svi koji imaju malu decu, naročito u uzrast od dve, tri godine, znaju da u određenim fazama mališani pokazuju svoju "nezavisnost" tako što se svemu protive, pa i na jednostavne zadatke, poput "hajde da opereš zube" ili "idemo da se presvučemo" sledi glasan protest, a ponekad i napad besa.

Loren Mehija, majka i stručnjak za razvoj dece podelila je zato koristan trik kojim ona sprečava tantrume kod svog trogodišnjeg sina i pomoću kojeg mališan bez pobune obavlja dnevne zadatke – umivanje, pranje zuba, oblačenje, odlazak u krevet...

Kada su u pitanju pravila koja želite da dete sledi i ne date mu pravo izbora, poput toga da li će ili neće da opere zube, Loren ističe da je važno kako ćete tu "naredbu" izreći.

"Umesto da pitate, na primer: ’Hoćeš li da ideš da opereš zube?’, treba da kažete neku frazu koja će zvučati afirmativno: ’Vreme je da opereš zube’".

Na ovaj način, iz komunikacije sa detetom izbacujete momenat ubeđivanja i tantruma, jer dete ne može da kaže "ne" na vašu smirenu izjavu, koja njemu zvuči kao činjenica, već mora da se pomiri sa tim da je vreme za pranje zuba, prenosi deti.mail.ru.

Još jedan način na koji ćete najlakše navesti dete da vas posluša je da mu u nekim situacijama date da bira, ali tako da izbor podrazumeva da će obaviti ono što od njega tražite. Na primer, nećete ga pitate da li želi da opere ruke, ali možete da ga pitate: "Hoćeš da opereš ruke žutim ili plavim sapunom?" ili "Vreme je za spavanje. Hoćeš da ideš sam/a u sobu ili da te ja ponesem?", poručuje psiholog.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Dete ima napad besa u prodavnici  TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)