Ako ste ikada vodili malo dete u park ili na neki rođendan, gde je uživalo igrajući se, znate koliko je teško kada dođe vreme da se ide kući – mališanu se ne ide, plače, besni...

Nije to ništa neuobičajeno, kada dete uživa u igranju sa drugim mališanima, sasvim je prirodno da ne želi da ide kući. Tada roditelji često kažu: "Još pet minuta i idemo", u nadi da će to dete lepo prihvatiti, ali to je zapravo najverovatnije put u izliv besa.

Stručnjak za roditeljstvo Čelsi Hog-Zavaleta, koja je i sama majka troje dece, nedavno je na TikToku podelila tehniku koja vam može pomoći da "nagovorite" dete da krene kući bez ikakve histerije i svađe.

Na početku videa, čuje se jedan tata kako svojim sinovima, koji se igraju na dvorcu na naduvavanje, govori da "idemo za pet minuta". Sasvim očekivano, deci se ta ideja ne dopada i pokušavaju da pregovaraju.

Kako izbeći napade besa kad treba da vodite dete kući TikTok/ drchelsey_parenting

"Ovo će se završiti izlivom besa", kaže Hog-Zavaleta, a zatim objašnjava da deca i roditelji ne razmišljaju na isti način u trenucima kada treba da se dogodi neka promena.

"Postoji ogromna razlika u perspektivi između mozga odraslog čoveka i mozga deteta kada je vreme za neku promenu. Ovaj tata je fokusiran na budućnost. Znate kako znam? Rekao je deci još pet minuta i idemo. Njegov jezik je fokusiran na budućnost, na ono što dolazi sledeće".

Stručnjak za roditeljstvo ističe da su deca, s druge strane, potpuno fokusirana na sadašnji trenutak, te da u tom smislu nisu kompatibilna s roditeljima, ali ima i savet zlatan vredan kako izbeći tantrume kada dođe vreme za polazak kući.

"Fokusirajte se na ono na šta se deca fokusiraju. Umesto da kažete ’idemo za pet minuta’, pokušajte sa: ’Imate još pet minuta za igru’", savetuje ona.

Nakon toga, kaže Hog-Zavaleta, kada mama ili tata na ovaj način najave tu promenu, veliku razliku može da napravi ako im se za tih nekoliko poslednjih minuta pridruže u igri.

BONUS VIDEO:

Dete ima napad besa u prodavnici TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)