Evo pet stvari koje možete da uradite kako biste osigurali da vaše dete napusti prodavnicu bez postavljanja nemogućih zahteva.

Razgovarajte

Ako planirate da idete u prodavnicu u pratnji deteta, prvo razgovorajte sa njim. Ideja bi trebalo da bude da vaše dete razume zašto idete u kupovinu. Dobar način je da sednete sa njim i napravite listu šta treba da kupite. Neka piše dok vi diktirate. Zatim potvrdite svom detetu da ćete kupiti samo ono što je na listi.

Ovaj savet takođe funkcioniše kada morate da odvedete dete u prodavnicu igračaka kada kupujete poklon za drugo dete. Ako unapred postavite jasna očekivanja, manje je verovatno da će vaše dete biti zahtevno u prodavnici.

Govorite ljubaznim, ali čvrstim tonom

U prodavnicama se mnogo razmišlja o izlaganju predmeta na takav način da privuku pažnju deteta. Dakle, dok idete po radnji, nešto može privući vaše dete i ono zaboravi dogovor od kuće. Tražiće da obavezno kupite nešto što mu se sviđa. Ako se to dogodi, razgovarajte sa svojim detetom na ljubazan, ali čvrst način.

Na primer, “Znam da želiš da imaš tu lutku, ali da li se sećaš da smo došli ovde da kupimo samo ono što je na našoj listi, a ne nešto drugo?“

Većinom ovaj pristup funkcioniše. Vaše dete može da se duri, ali ne dozvolite da vas to pogodi.

Zabeležite želje deteta

Dobar način da uverite svoje dete je da zapišete njegove zahteve. Dakle, izvucite svoju beležnicu ili telefon i napravite listu. Recite mu da nije moguće da odmah ispunite njegove zahteve, ali da ćete razmisliti da mu nabavite nešto od toga za rođendan. To mu daje nadu čemu može da se raduje. Međutim, budite oprezni kada koristite ovu strategiju svaki put kada vaše dete nešto traži. Jer, moglo bi ga navesti da pomisli da će na svoj rođendan dobiti dosta poklona!

Ostanite čvrsti, ne popuštajte

Kada podsetite na obećanje da neće tražiti ništa iz prodavnice, većina dece će odustati od postavljanja svojih zahteva. Međutim, ako vaše dete istrajava ili ima slom, tantrum u prodavnici, nemojte pokleknuti. Mnogi roditelji popuštaju u dečjim tantrumima samo da bi izbegli sramotu na javnom mestu. Umesto toga, znajte da je to više bitka moći nego emocija – vaše dete iskušava sreću iako zna da ima dogovor sa vama.

Nagradite dobro ponašanje

Ako se vaše dete dobro ponaša u prodavnici, dajte mu malu nagradu kada se vratite kući. Pročitajte priču ili dozvolite da gleda TV duže od predviđenog vremena. Izrazite svoju zahvalnost: "Bilo je baš lepo u kupovini. Divim se kako si se pridržavao našeg dogovora da kupujemo samo ono što je bilo na listi. Bravo!" Takođe će podstaći vaše dete da bude uzdržano prilikom budućih poseta prodavnici.

Na kraju krajeva, naterati dete da napusti prodavnicu, a da ne traži nešto suvišno je stvar discipline i navike. Međutim, možete biti fleksibilni u retkim prilikama. Ali generalno, pomažete svom detetu da nauči kako da odloži zadovoljstvo i toleriše frustraciju - dve osnovne veštine koje će mu pomoći da reguliše svoje emocije. Verujte, kada vaše dete poraste, biće vam duboko zahvalno za ovo čemu ste ga naučili.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Majka irskih trojki TikTok/taelynmacdonald