Deca u određenoj fazi razvoja relativno često mogu da imaju tantrume ili napade besa, u situacijama kada ne mogu da izraze rečima svoja osećanja pa im to izaziva frustraciju, kada imaju potrebu da budu samostalna, ali i kada su gladna, umorna, previše uzbuđena...

Iako su tantrumi normalan deo razvoja, svaki roditelj koji se sa njima susreo, posvedočiće da ove situacije baš i nisu prijatne. Baš zato je video jedne mame koja je pokazala trik kojim zaustavlja napade besa kod svog deteta postao hit i ima više od 15 miliona pregleda na TikToku.

Ona je objavila video u kojem je napisala: "Ovako se primenjuje nežno roditeljstvo kada je tvoje dete na ivici da dobije napad besa...". Na snimku se vidi devojčica koja je vidno nervozna i uplakana, a nakon toga mama Alivija Kromarti počinje da trči ukrug, iz prostorije u prostoriju, protrčavajući pored svoje ćerkice, koja prestaje da plače i besni, i počinje da se smeje.

Mamin trik za tantrume TikTok/jusssliv

Nakon što je video postao viralan na društvenim mrežama, mama je govorila za today.com, gde je objasnila da je njena ćerka bila nervozna jer je bila gladna, a "ume da se uznemiri kada duže čeka na hranu".

Međutim, mama je znala šta da radi da se stvari ne bi otele kontroli, a ako se pitate u čemu je trik, odgovor je nasumični frenetični periodi aktivnosti. Ovaj termin se koristi za opisivanje situacija kada psi (ili mačke) počnu iznenada da trče kao bi potrošili energiju.

"Radila sam to i u prodavnici, trčala sam gore-dole između rafova. Ne zanima me ko me gleda, najvažnije mi je da preusmerim pažnju svog deteta", objasnila je ova mama.

Dakle, ova mama je, u trenutku kada je prepoznala da će uslediti izliv besa, počela da trči po kući, kako bi preusmerila ćerkinu pažnju i tako zaustavila napad besa.

Ona kaže da je dobila i brojne poruke od svojih pratilaca u kojima joj pišu da su isprobali ovaj trik sa svojom decom i da im je pomoglo.

"Mislim da su ljudi iznenađeni, ali to stvarno deluje", kaže Kromartijeva.

BONUS VIDEO:

Kako izbeći napade besa kad treba da vodite dete kući TikTok/ drchelsey_parenting

(Yumama/N. Z.)