Zelenilo, šuma, vrt, zemlja je ono čemu želimo da pobegnemo kad nam je svega dosta. Možda ne svi, ali mnogi. I s razlogom je tako, a i rezultati koji su se pokazali kod dece u finskom vrtiću govore u prilog tome. Njihov imunitet je neprobojan!

Činjenica je da su deca najsrećnija kada su napolju, vole da kopaju po zemlji, vole vodu, blato, drveće, biljke. Deca vole prirodu i u njoj uživaju. Uživamo i mi odrasli, ali na nešto drugačiji način. A jedno istraživanje je pokazalo da samo mesec dana vrtlarenja i rada s biljkama i zemljom može biti dovoljno da promeni detetov imuni sistem.

U nekoliko vrtića u Finskoj radnici su odlučili da raščiste travnjak, posade žbunaste biljke i da dopuste deci da se brinu o usevima u kutijama za sadnju.

Pokazalo se da je to sasvim neočekivano imalo uticaj na raznolikost mikroba u crevima i zdravlje kože ove dece – ona su postala zdravija i otpornija u vrlo kratko vreme. Njihoiv život za većinu zvuči čak i pomalo spartanski. Na primer, mame imaju čvrste razloge zašto deci ne kupuju novu odeću pred polazak u školu.

U poređenju sa drugom gradskom decom, koja se igraju u standardnim gradskim vrtićima s klasičnim igralištima, kod ove dece, uzrasta 3, 4 i 5 godina primećen je porast broja T-ćelija i drugih važnih imunoloških markera u njihovoj krvi, i to već nakon samo 28 dana.

"Ustanovili smo da je crevna mikroflora dece koja su bila izložena zelenilu slična crevnoj mikroflori dece koja svakodnevno posećuju šumu", objasnila je naučnica za okolinu Marja Roslund sa Univerziteta u Helsinkiju.

Prethodna istraživanja su pokazala da je rano izlaganje prirodi, odnosno zelenim površinama na neki način povezano s imunim sistemom koji dobro funkcioniše, ali još uvek nije potpuno jasno je li taj odnos uzročno posledičan ili ne.

Ovaj eksperiment u Finskoj bio je pokazatelj promena koje dete može doživeti zbog izlaganja biljkama i zemlji. Ideja da okolina bogata živim bićima utiče na naš imunitet poznata je kao 'hipoteza bioraznolikosti'. Na temelju te hipoteze, gubitak biološke raznolikosti u urbanim područjima mogao bi biti barem delomično odgovoran za nedavni porast bolesti povezanih s imunim sistemom.

Eksperiment

Studija je upoređivala mikrobe iz okoline pronađene u dvorištima 10 različitih gradskih vrtića, koji su brinuli o ukupno 75 dece u dobi od tri do pet godina. Neki od tih vrtića imali su standardna gradska vrtićka dvorišta, dok su drugi vodili decu na dnevno vreme u prirodu, a četiri su dvorišta obnovila travom i šumskim drvečem.

Tokom 28 dana eksperimenta, deca u poslednja četiri vrtića dobila su vremena za igru ​​u svom novom dvorištu pet puta nedeljno. Kad su istraživači testirali mikrofloru njihove kože i creva pre i nakon ispitivanja, otkrili su da su rezultati koje su dobili nakon tog vremena vidno bolji u poređenju sa prvom grupom dece koja su se isto vreme igrala u vrtićima s manje zelenila.

Imunitet kao čelik

Ono što je iznenadilo istraživače je činjenica da se čak i u tako kratkom vremenu videla promena na mikrobiomima kože i creva ove dece, a to je nešto što utiče na ukupno zdravlje i imuni sistem. Među decom koja su više vremena provodila napolju - igrajući se u zemlji, na travi i među drvećem – bio je vidljiv porast mikroba zvanog gamaproteobakterija, koji jača imunološku odbranu kože, te povećava korisne imunološke sekrecije u krvi i smanjuje sadržaj interleukina -17A, koji je povezan s bolestima koje se prenose imunološkim putem.

"To ide u prilog pretpostavci da kontakt s prirodom sprečava poremećaje u imunom sistemu, poput autoimunih bolesti i alergija", rekao je rekao je ekolog Aki Sinkonen sa Univerziteta u Helsinkiju.

Iako još uvek nije jasno kako se postižu zapravo ovi neverojatni rezultati, to bi moglo biti povezano s promenama u imunom sistemu ili nečim vezanim uz udisanje zdravog vazduha, sunčanje, više vežbanja ili više mira.

"Bilo bi najbolje da se deca mogu igrati u lokvama i da svi mogu kopati organsko tlo, objasnio je ekolog Aki Sinkonen. 

MissMama/Yumama/M.G.

BONUD VIDEO: 

TREBA LI UKINUTI OCENE ZA FIZIČKO VASPITANJE? Stručnjaci kažu NE, a evo koji su razlozi! Deca neće na čas, a idu u teretanu? kurir televizija