Iako stidljiva deca nisu uvek introvertna, introvertna deca mogu biti srećna i prijatno im je u svom malom svetu. Iako bi želeli da se druže sa drugom decom, njihova ogromna briga i stid pobeđuju svaki pokušaj da se druže.

Želite da vaše dete bude društvenije

Dobra vest je da postoji mnogo stvari koje možete da učinite da pomognete u prevazilaženju stidljivosti, jer se često može prerasti. Evo nekoliko jednostavnih načina na koje možete pomoći svom detetu da prevaziđe svoju stidljivost.

Ne označavajte ih kao 'stidljive'

Tako činite da dete i misli o sebi kao o „stidljivom“. Kao rezultat ovoga dete počinje da glumi "stidljivu" ulogu bez pokušaja da se promene. Pokušajte da koristite prideve koji nisu "stidljiv" da okarakterišete postupke vašeg deteta, a ne da im dodelite etiketu. Možete da objasnite ljudima da detetu jednostavno treba vremena da se prilagodi novim okolnostima ili da radije gleda kako se aktivnosti odvijaju oko njega pre nego što se i samo uključi.

Povećajte samopouzdanje

Deca koja su sigurna u sebe manje su sklona stidljivosti. Odredite prednosti svog deteta i iskoristite ih. Da li su daroviti za muziku? Sport? Vaše dete će moći da sebe smatra talentovanim i sposobnim ako podržavate ove sposobnosti. Njegovo samopouzdanje mu omogućava da se ponaša hrabrije u društvenim okruženjima. Budite često s njim. Kada je vaše dete u društvenim okruženjima, kao što je grupa deca koja se igra ili grupa roditelja, ostanite uz njih i pustite ih da istražuju. Možete se postepeno udaljavati od svog deteta na kratke intervale kako ono postaje opuštenije. Na primer, dok se vaše dete igra na podu, vi odrasli možete zajedno da sedite na stolicama. Ako bude potrebe, možete uvek da se vratite svom detetu.

Pohvalite svako dobro ponašanje

Ohrabrite svoje dete da koristi nove društvene veštine koje uči. Dajte mu mnogo toplih, iskrenih pohvala kada vidite kako se trudi da prevaziđe svoju stidljivost. Ako će se vaše dete osećati neprijatno ako ovo radite u javnosti, nastavite sa oprezom. Reci mu kako je sve dobro prošlo, kada ste nasamo.

Dajte im vremena

Dozvolite svom detetu malo vremena da se opusti. Izbegavajte da decu šaljete direktno drugom detetu da se upoznaju. Umesto toga, neka dete odabere da li želi da se igra sa igračkom koja je bliska drugoj deci. Govorite umirujućim tonom kada ih motivišete.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kada su roditelji najpotrebniji deci TikTok/iamsaramartinez