Osim genetike postoje suštinski faktori koji mogu doprineti visinideteta. Iznenađujuće, ne radi se samo o ishrani i vežbanju.

Emocionalno blagostanje i rast

Emocionalno blagostanje mlade osobe ključno je za sprečavanje zastoja u rastu, tvrdi profesor Bari Bogin, biološki antropolog sa Univerziteta Lufboro, koji proučava kako ljudi rastu skoro pet decenija. Njegova recenzija je objavljena u časopisu Journal of Physiological Anthropology.

Mentalno zdravlje, hormoni i visina

Prema rečima profesora Bogina, nedostatak ljubavi najbližih i najmilijih detetu i nedostatak nade za bolju budućnost može izazvati „toksični emocionalni stres“ koji može da naškodi telu, „uključujući blokiranje hormona potrebnih za rast i visinu“. Dakle, zajedno sa faktorima kao što su genetika i zdrava ishrana, deci su potrebni ljubav, nada i sreća da bi se pravilno razvila.

 „Ako nemate bezbednost, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i brinete za svoju budućnost, ne možete imati nadu i to je ono što dovodi do hroničnog toksičnog stresa“, dodao je stručnjak.

Uloga genetike

Iako su faktori poput mentalnog zdravlja deteta važni, uloga genetike u rastu deteta ne može se odbaciti. Značajan deo visine je određen  genetskim nasleđem, pri čemu faktori kao što su visina roditelja, porodična istorija i etnička pripadnost igraju ključnu ulogu. Međutim, genetika ne daje punu sliku i drugi faktori dolaze u obzir, uključujući aspekte životne sredine i psihološke aspekte.

Provedite kvalitetno vreme sa svojim detetom. Uključite se u aktivnosti u kojima oboje uživate, slušajte njegove misli i osećanja i stvorite snažnu emocionalnu vezu. Pohvalite napore i dostignuća vašeg deteta. Pozitivno okruženje podiže samopoštovanje i sreću.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_