Većina ljudi veruje da problemi logopedske terapije nastaju zbog abnormalnog tonusa mišića, neuroloških bolesti ili govornih mana. Međutim, dikcija je direktno povezana sa stanjem zuba. Ako dete ima bolest zuba, može imati problema sa govorom. O tome je za aif.ru govorio stomatolog, savetnik Ruskog udruženja za ublažavanje bolova i bezbednu stomatologiju Artur Tumaševič.

Konkretno, na jasnoću govora utiču:

  • Odsustvo prednjih zuba otežava pravilno izgovaranje labiodentalnih zvukova („V“, „F“).
  • Nepravilan kontakt jezika i zuba - uzrokuje kršenje reprodukcije zvuka "C" i stvaranje buke.
  • Karakteristike postavljanja jezika u blizini zuba - poteškoće sa izgovorom glasova "Š" i "Ž".

Kod nepravilne protetike često nastaju problemi sa reprodukcijom zvukova šištanja i zvižduka koji ne nestaju u određenom vremenskom periodu. Period adaptacije na zubne strukture može trajati dugo - mesecima ili čak godinama. Može doći do promena u mišićnom tonusu. Ovo utiče ne samo na govor, već i na spoljašnje parametre lica.

 Kako ukloniti uzrok?

Da bi se ispravio defekt koji je nastao, važno je tačno znati razloge njegovog nastanka. U tu svrhu, lekaru nije uvek dovoljan vizuelni pregled usne duplje. Razlozi mogu ležati dublje od samo neravnih zuba ili kratkog frenuluma jezika. To mogu biti začepljenja respiratornog trakta, što uzrokuje pognutost, preopterećenje vratne kičme i druge abnormalnosti.

U slučaju govornih nedostataka kod odraslih, potrebno je pozabaviti se ne samo zubima, već i sagledavanjem pravilnog anatomskog položaja nekih zglobova. Mišić orbicularis oris, usne i žvaćni mišići takođe su deo govornog aparata i uključeni su u reprodukciju zvukova. Oni učestvuju u procesu razgovora kroz promene u zagrizu ili položaju zuba. Zbog toga bi lečenje u većini slučajeva trebalo da bude sveobuhvatno, a trebalo bi da počne kefalometrijom. Ovo je moderan dijagnostički alat koji pomaže da se identifikuju karakteristike skeleta lica. Studija se sprovodi u stomatološkim klinikama.

Kada je potrebna operacija?

Korekcija frenuluma usne ili jezika se vrši hirurški, kroz minimalnu intervenciju. Ova manipulacija se može uraditi i u detinjstvu i u odraslom dobu. Obično prođe bez ikakvih posledica i komplikacija. Danas se ova praksa koristi veoma često i omogućava vam da se brzo i efikasno oslobodite neprijatnosti.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Tata na sjajan način rešio tantrume deteta TikTok/cari.izaguirre