Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PATRONAŽNA SESTRA U DANSKOJ ČISTI KUĆU, PERE I PEGLA VEŠ: Dolazi zbog bebe, a evo kako sve pomaže mami

U Holandiji i Danskoj patronažna sestra ne pomaže samo oko bebe, već se uključuje i u kućne poslove kako bi maksimalno olakšala mami!

 Patronažna sestra u Danskoj pomaže u kućnim poslovima. Izvor: Shutterstock

U Holandiji i Danskoj svaka majka ima zakonsko pravo na pomoć "kraamzorga", odnosno na patronažnu sestru koja je prisutna nakon porođaja i pomaže mami kako da doji bebu, u hranjenju, higijeni i nezi. Ona svakodnevno obilazi roditelje kako bi im pomogla da se naviknu na život sa bebom.

Šta je "kraamzorg"?

Kraamzorg je postporođajni negovatelj, odnosno neki vid patronažne sestre, ona je obučeni stručnjak koji pruža podršku majkama i njihovim bebama nakon porođaja. Osim što daje praktičnu pomoć mamama i tatama i upoznaje ih sa njihovim dužnostima, ali im istovremeno pruža i emotivnu podršku.

U Danskoj su usluge "kraamzorg" pokrivene zdravstvenim osiguranjem, a prisustvo ove patronažne sestre služi i kao preventiva u prepoznavanju određenih zdravstvenih problema, kao i provera da li u porodici stvari funkcionišu, da li ima nasilja i zlostavljanja u porodici.

Pored pomoći oko bebe, patronažne sestre u Danskoj i Holandiji pomažu i u pranju veša i pripremi obroka za porodicu, takođe i u održavanju doma kako bi olakšale roditeljima. Ovo zavisi od individualnog dogovora između kraamzorga i porodice, a može se razlikovati u zavisnosti od njihovih želja i potreba.

Iako je ovaj sistem cenjen i iskustva mnogih mama pokazuje da je koriistan, problem je što često u Danskoj i Holandiji nedostaje dovoljan broj negovatelja.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:58
Beba džin i majka heroj iz Gornjeg Milanovca
Izvor: RINA
Izvor: RINA

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica