Suosnivač Apple -a Stiv Voznijak (73) kaže da su njegovi roditelji prihvatili drugi pristup - i da je zbog toga srećniji i uspešniji. Istu strategiju je koristio i u podizanju sopstvene dece, dodao je.

„Roditelji su mi dozvolili da sledim svoje srce“, rekao je diplomiranim studentima Univerziteta Kolorado Boulder. „Kada nešto zaista želite, volite nešto i to je vaša strast, trebalo bi da imate roditelje da vas podržavaju da idete u tom pravcu. Ne, da vam govore: ‘Ne. Trebao bi da se baviš nečim drugim. Trebalo bi da ideš u ovu školu.’”

Rođen u Kaliforniji 1968. upisao se na Univerzitet Kolorado Boulder i diplomirao računarstvo. Njegovi roditelji su imali dovoljno novca ušteđenog za samo jednu godinu školarine van države, rekao je - ali su ga ipak podsticali da pohađa školupo svom izboru i nastavi svoju ljubav prema tehnologiji, oblast za koju nisu ni slutili da će to postati budućnost.

Voznijak je izbačen 1969. godine nakon što je upao u kompjuterske sisteme univerziteta i slao šaljive poruke. Ponovo se upisao na koledž — prvo na koledž De Anza, ​​a zatim na Univerzitet Kalifornije u Berkliju — i upoznao ga je zajednički prijatelj sa Stivom Džobsom pre nego što je napustio Berkli 1971.

Pet godina kasnije, Džobs i Voznijak su osnovali Apple. Obojica su postali milioneri kada je kompanija izašla na berzu 1980. Danas, Apple ima tržišnu kapitalizaciju od 2,8 biliona dolara i druga je najveća kompanija na svetu.

Sada Voznijak pruža svojoj deci istu vrstu podrške koju su mu roditelji davali, rekao je. „I ja sam se prema tome ponašao na isti način sa svojom decom“, rekao je on. „Moji roditelji mi nisu nametnuli svoje vrednosti... Pustili su me da sam biram, pa sam pazio da takav budem i sa svojom decom.” Taktika je efikasna, kaže stručnjakinja za roditeljstvo Margot Mačol Bisnov, koja je intervjuisala roditelje 70 veoma uspešnih odraslih za svoju knjigu iz 2022. „Odgajanje preduzetnika: Kako pomoći svojoj deci da ostvare svoje snove“.

Kada ne podstičete strasti svoje dece — posebno ako se plašite da neće zaraditi dovoljno novca kao odrasli — pokazujete da im ne verujete , rekalaje Bisnou za CNBC Make It. Visok nivo poverenja i podrške deci grade samopouzdanje koje im je potrebno da bi se na kraju istakli u onome što žele da rade, dodala je ona.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Devojčica od 4 godine ima svoju dnevnu negu lica TikTok/brookejeffymd