Pomozite detetuda otkrije svoje veštine i da ih maksimalno iskoristi, prenosi Clicksanatate. Pogrešno odabrana karijera može uticati na mlade ljude na početku njihovog puta, a posledice su česta promena posla u budućnosti ili osećaj nezadovoljstva. Zato je od malih nogu korisno da dete dobije uputstva roditelja ili čak psihologa za kompletnu procenu. 

Dozvolite da vas vodi njegova priroda

Ako ste primetili da imate dete sa posebnom sklonošću za sportske aktivnosti, sa razvijenim motoričkim kapacitetom i koje je aktivno po ceo dan, sa povećanim otporom na napor, onda je vrlo moguće da će mu odgovarati posao kao što su sportista, trener, igrač ili policajac.

Među omiljenim aktivnostima vašeg deteta su čitanje, pisanje ili igranje određenih likova? Ako je odgovor potvrdan i, pored toga, primetili ste da ima razvijene govorne veštine i dobro pamćenje, jasno je da su poslovi koji mu odgovaraju vezani za ljude i javni sketor. Vaše dete može postati uspešan pisac, glumac, nastavnik, novinar, reditelj, psiholog, marketar, advokat ili, zašto ne, političar.

Ako ste primetili da dete ima strast prema svemu što znači umetnost (crtanje, slikanje, dizajn), da lako stvara uspešne kombinacije boja ili da je izuzetno inventivno, to znači da je njegova kreativna strana snažno razvijena. Zato je preporučljivo ne ograničavati ga i dati mu mogućnost da ga što više razvija, kako bi se u budućnosti mogao orijentisati, ako želi, na poslove kao što su slikar, arhitekta, dizajner, hemičar ili fotograf .

Ako je vaše dete povučenije prirode, iako voli da obraća pažnju na sve što se dešava oko njega, ali ne želi da se previše eksternalizuje, posao poput informatike mogao bi da mu odgovara, muzičara, prevodioca, istoričara ili službenika.

Ne namećite mu šta da "odabere"

Dete nikada ne treba posmatrati kao produžetak roditelja, kroz koji projektuje sopstvene težnje, jer je svaka osoba jedinstvena. Oduprite se iskušenju da svom detetu kažete šta da radi i na taj način ćete oboje pobediti: izbeći ćete moguće sukobe i pomoći ćete mu da otkrije sebe.

Konsultujte se sa profesionalnim savetnikom

Poseta profesionalnom savetniku, pedagogu, psihologu može pomoći detetu da otkrije svoje veštine. U tom smislu postoje posebni testovi za procenu snaga, nakon kojih će se identifikovati oblasti koje mu najviše odgovaraju.

Dajte detetu priliku da eksperimentiše

Da biste ga podržali na putu znanja, nije potrebno da pohađa mnogo kurseva iz raznih oblasti, posebno onih koje ga ne zanimaju, već da identifikujete stvari koje mu zaista pričinjavaju zadovoljstvo. Saznajte zajedno koja su njegova interesovanja, teme u kojima se ističe i koje aktivnosti preferira bez prisiljavanja. Za početak, možete koristiti listu njegovih hobija kao polaznu tačku. Dajte detetu priliku da se okuša u novim aktivnostima, od kojih može da izabere one koje najviše izazivaju njegovo interesovanje.

Budite strpljivi i ohrabrite ga

Podsetite dete da otkrivanje njegovog poziva zahteva vreme i strpljenje, jer se proces samootkrivanja ne može obaviti preko noći. Takođe mu je važno napomenuti da ćete, bez obzira na njegov izbor, biti uz njega i podržati ga. Prema psiholozima, najbolja karijera za vaše dete je ona u kojoj se snage i strasti spajaju.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Šaranje medenjaka TikTok/thegracefulbaker