Autizam je jedna od dijagnoza kojih se roditelji male dece plaše. Zbog toga što se ovaj poremećaj ne može razviti kasnije, već se javlja u ranom detinjstvu, jako je važno da mame i tate na vreme prepoznaju simptome kod mališana, kako bi se otpočeli tretmani koji bi mogli da ublaže simptome.

Ono što, međutim, mnogi ne znaju je da simptomi poremećaja iz autističnog spektra mogu da izgledaju različito kod dečaka i devojčica. Zapravo, simptomi su isti, samo što su kod dečaka najčešće upadljiviji, dok ih je s druge strane, kod devojčica nešto teže uočiti. 

Autizam se teže dijagnostikuje kod devojčica, a jedan od razloga za to je i što je najveći broj ranih studija bio fokusiran na dečake koji imaju ovaj poremećaj, između ostalog i zato što se autizam četiri puta češće javlja kod dečaka. Međutim, devojčice takođe uglavnom imaju i manje izražene simptome autizma nego dečaci.

Razlike u simptomima kod dečaka i devojčica

Kako je pokazala studija u kojoj je učestvovalo 2.684 dece iz devet evropskih zemalja, kod devojčica u uzrastu od četiri do pet godina, što je uzrast u kom se autizam najčešće dijagnostikuje, primećeno je dosta manje uobičajenih osobina koje se povezuju sa autizmom. Međutim, i one su imale slične izazove sa verbalnim i neverbalnim signalima, iako se ti izazovi možda ne pojavljuju u svakodnevnom okruženju, piše verywellhealth.com.

1. Društvene veštine i igra

Uobičajeno je da se među dečacima i devojčicama pojavljuju različiti stilovi igre. Te razlike, međutim, mogu da učine autizam upadljivijim kod dečaka, kako je pokazala mala studija u kojoj je učestvovalo 96 mališana.

Dečaci koji imaju autizam se igraju sami, i zbog toga je kod njih ovaj poremećaj upadljiviji, dok se devojčice sa autizmom malo lakše uklapaju u društvo i bolje prikrivaju svoje simptome.

Takođe, dečaci koji imaju autizam češće ispoljavaju repetitivna ponašanja nego devojčice. I kod pripadnica ženskog pola se mogu uočiti ograničena  interesovanja – na primer, fiksiranost na jednu temu, poput TV zvezde ili muzike, ali je to uočljivije kod dečaka koji se, recimo, fokusiraju na statistiku u nekom sportu.

2. Komunikacija i jezik

Dok se kod dečaka problemi u komunikaciji u društvu javljaju najčešće veoma rano, devojčice uspevaju nekako to da zamaskiraju, ali naizale na poteškoće u ranom adolescentskom uzrastu.

Takođe, autistični dečaci se upuštaju u disruptivno ponašanje (koje ugrožava druge ili je društveno neprihvatljivo) kako bi pridobili neke predmete, dok devojčice sa ovim poremećajem disruptivnim ponašanjem žele da pridobiju pažnju.

Manje je verovatno da devojčice sa autizmom budu nasilne, već su uglavnom pasivne i povučene, a mogu biti i sklonije anksioznosti i depresiji.

BONUS VIDEO:

Simptomi autizam kod dece Tiktok/happy_ville

(Yumama/N. Z.)