Sajt Babyology je objavio pismo predškolskog deteta koje se upravo vraća kući iz vrtića. Pismo nije napisalo dete, već specijalista koji želi da upozna roditelje sa situacijom.

„Mama,

Hvala ti što si me sada pokupila iz vrtića. Ti si najbolji deo mog dana. Volim kada me uzmeš u naručje i ponovo osetim tvoj miris. Ti si moja mama i niko ne miriše kao ti. Ti si mi sve, nedostajala si mi. Drago mi je da te ponovo vidim!

Možda sam malo uplakana, na kraju krajeva, nisam te videla ceo dan, ali samo znaj da sam se baš lepo provela! Uradila sam toliko superl stvari, ali sada samo želim da te zagrlim i osetim tvoju bliskost.

Molim te, nemoj mi postavljati mnogo pitanja o tome šta sam radila, kako sam se igrala i sa kim sam, ili šta sam jela za ručak. Možeš mi postaviti jedno od ovih pitanja i ako je lako, mogu da odgovorim. Mozak mi se već pregrejao posle ovog napornog dana, a sada je tiho u kolima. Vrtić je pun dece koja kmeče, pričaju i galame, stvarno je jako, jako glasno i zamorno! Sada samo želim da pogledam kroz prozor, da potražim kamione i da me smiri nežno zujanje motora automobila. To me opušta i moram da se opustim.

Rekla si da moraš da kupiš nekoliko stvari iz prodavnice, ali ja bih zaista volela da odem kući i odmorim se malo. Prodavnice su još bučnije od vrtića. Svi ovi zvuci i jaka svetla me stvarno zamaraju. Možemo li ići pravo kući? Ne brini za večeru. U frižideru ima jaja.

Znam da si zabrinuti što provodim previše vremena buljeći u ekran. Voliš me i želiš ono što je najbolje za mene, ali molim te, mama, ja sam po ceo dan trčala sa drugom decom i više mi se ne igra napolju.

Divne vaspitačice su mi pokazale mnogo novih stvari (naučila sam pet novih reči koje počinju na slovo „S“, znam i da hobotnica ima osam nogu – to je mnogo!). Slagala sam slagalice, konstruisala raketu, ofarbala dugu u pet različitih boja i napravila „mesečev pesak“ od brašna i ulja – tako zabavno!

Takođe sam morala da sedim mirno tokom priče (znaš koliko mi je to teško!) i morala sam da uključim svoje „uši za slušanje“. Morala sam i da se setim toliko toga – da sam morala da kažem „izvini” svaki put kada sam htela nešto da kažem gospođi i da sam morala da operem ruke sapunom nakon odlaska u toalet. Sada samo želim mir. Znam da se osećaš isto nakon što si me poljubila za laku noć. Treba mi malo vremena, treba mi Pepa prase!

Da, imala sam užonu (i bila je ukusna! Volim kolače bez šećera i isečeno voće koje smo dobili), ali su me toliko ometali mali drugari da nisam dovoljno jela. Sada sam stvarno gladna . Znam da će biti ručka, ali u vrtićkim danima treba mi i popodnevna užina. Možda bismo mogli da večeramo kasnije danas? Molim te mama?

Znam da sam velika devojčica koji sada ide u vrtić, ali nakon što sam provela ceo dan u vrtiću, želim ponovo da budem beba. Želim da me zagrliš. Verovatno ću kukati i plakati, a možda čak i insistirati da me hranite za večerom. Naravno da mogu da koristim Spajdermenovu kašiku i da je jedem sama, ali volim da ti sedim u krilu i pretvaram se da sam ponovo mala.

Takođe želim da me maziš, da zaspim. Želim da legneš pored mene, želim da osetim tvoj miris. Možda bi mogla da me maziš i otpevaš pesmu koju si pevala kad sam bila mala? Još se toga sećam, smiruje me. Večeras želim da se ponovo osećam kao tvoja mala beba. Biti velika je zamorno i ponekad me pomalo stresira. Ne znam kako da to postanem, moram da učim, ali znam da budem dete. Želim da odrastem, ali ne želim ni da se to desi sada. Volela bih da mogu da koristim makaze za odrasle, pa čak i da vozim auto jednog dana (to bi bilo kul!), ali mislim da ću ostati tu gde jesam neko vreme. Dok ne budem spremna za sledeći korak, možete li me sačekati? Stići ću sve. Dakle, mama, ovako se osećam posle dugog dana u vrtiću. Odrastam, ali još uvek želim da budem tvoja beba neko vreme. Hajde da uživamo u ovom vremenu koliko god možemo. Volim te, mamice."

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se rešavaju tantrumi deteta koje ne čuje TikTok/thatdeafamily