Analizirana su dosadašnja istraživanja vezana za razvoj dečjeg stvaralaštva i krativnosti. Pored toga, dr Džoana Kvasnievska i njen tim diplomaca SVPS-a obavili su intervjue sa majkama. Kroz upitnik koji su popunile žene ispitivana je ekstovertnost, nežnost, emocionalna stabilnost, savesnost i otvorenost za nova iskustva, kako prenosi Ofeminin. Odazvalo se skoro 35.000 majki. Na osnovu prikupljenih podataka identifikovane su četiri osobine koje podržavaju kreativni razvoj dece. Njima pripadaju:

  • Podsticanje kognitivne radoznalosti deteta (upoznavanje raznih mesta i ljudi iz drugih kultura, čitanje knjiga i gledanje filmova na različite teme).
  • Podržavanje nezavisnosti i neusaglašenosti (razmišljanje van okvira).
  • Podrška fantaziji, mašti (igranje "šta ako...").
  • Pokazivanje podrške u sprovođenju dečjih ideja (naročito kada naiđu na poteškoće).

Šta šteti kreativnosti deteta?

Neprijatelj gore navedenog može biti nevoljnost roditelja da se promene i odu dalje od poznatog. Radije biramo sigurna i poznata rešenja. U međuvremenu, upravo će otvorenost i nestandardne aktivnosti najbolje uticati na razvoj kreativnosti deteta. Nametanje obrazaca govoreći stvari poput „ne radi se tako“ će to efikasno ograničiti.

Tajna je otvorenost za nova iskustva

Istraživanje dr Džoane Kvasnjevske pokazalo je da su majke sa visokim nivoom emocionalne stabilnosti hrabrije i mnogo spremnije da svojoj deci pokažu raznolikost sveta. Žene sa niskim nivoom samopouzdanja takođe bolje podržavaju dete u njegovim fantazijama i aktivnostima. Ovo se, zauzvrat, pretvaraju u kreativnost deteta. Ekstroverti, s druge strane, imaju tri osobine: podržavaju dete u maštanju i prevazilaženju poteškoća i podstiču ga da uči o raznolikosti sveta. Istraživanja su pokazala da ovo nema veze sa izgrađivanjem dečjeg nekonformističkog stava i samostalnog razmišljanja. Žene koje pokazuju veliku otvorenost za nove aktivnosti dobro se snalaze u sva četiri aspekta.

Ne zanemarujte ni svoj razvoj

Takođe treba da zapamtite da vodite računa o sopstvenom razvoju. Proširivanje znanja o raznim temama i razvijanje sopstvene strasti pozitivno će uticati na vaše dete i biće mu primer.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald