“Sarkazam je najniži oblik duhovitosti, ali najviši oblik inteligencije” - rečenica čuvenog engleskog pesnika Oskara Vajlda možda neće uveriti roditelje i nastavnike kojima je teško da poveruju da je sarkazam znak fleksibilnog i kreativnog uma. Psiholozi i neurobiolozi su došli do takvih zaključaka. Istraživači su otkrili da sarkazam zahteva da um „skoči” kroz brojne obruče da bi došao do ispravnog tumačenja, što zahteva više truda nego doslovne izjave. I iako se sarkazam često odbacuje kao mladalački prkos, inat on je zapravo znak zrelosti – potrebne su godine da detetov mozak u razvoju u potpunosti razume i savlada ga, kako prenosi Ofeminin.

„To može biti veliki izazov“, kaže Peni Peksman, psiholingvista sa Univerziteta u Kalgariju. Ispostavilo se da je mentalni napor koji treba uložiti u sarkastičnu izjavu vredan truda. Postoje dokazi da može stimulisati veću kreativnost i pomoći u oslobađanju negativnih emocija.

Naučnici su uvereni u veliki značaj sarkazma, zbog čega su počeli da razvijaju posebne programe obuke kako bi pomogli ljudima sa nedovoljno razvijenim osećajem za ironiju.

Sa godinama učimo sarkazam

Istraživači ukazuju da deca mlađa od pet godina nisu u stanju da otkriju sarkazam i imaju tendenciju da sve izjave shvate doslovno. Čak i kada počnu da shvataju da postoji skriveno značenje iza reči, možda će imati poteškoća da razumeju nijanse i pomisliti da neko jednostavno laže. Razumevanje upotrebe sarkazma kao oblika zafrkancije dolazi sa godinama „Posebno se kasno razvija – u proseku oko devete ili desete godine“, objašnjava psiholingvista.

Sredina u kojoj se dete odgaja ima značajan uticaj na razumevanje i upotrebu sarkazma. Ako roditelji koriste sarkazam, deca imaju mnogo veće šanse da razviju ovu veštinu.

„Oko četvrte godine, deca razvijaju sposobnost da zauzmu perspektivu druge osobe i prepoznaju da su uverenja koja neko možda ima u svojoj glavi različita od njihovih“, kaže Peksman. Sarkazam je komplikovan jer dete mora da razume stvarna uverenja govornika i način na koji su govornikove reči namenjene da ih druga osoba protumači – proces u dva koraka za koji je potrebno vreme da se savlada.

Sarkazam pomaže da se oslobodite negativnih emocija

Istraživanja su takođe pokazala da sarkazam kao oblik humora može pomoći da se nosite sa frustracijom ili stresom. Sarkazam takođe može biti način da se oslobodite besa. Tinejdžeri koriste sarkazam i smatraju da je to koristan način da se nose sa negativnim osećanjima ili teškim situacijama.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore