Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Upravo te je nazvala glupom i govori ti da želi da pije alkohol': Iz dnevnika mame čija je beba 'naučila' znakovni jezik

Nasmejte se uz priču mame koja je, inspirisana 'mamama sa pinteresta', svoju ćerku naučila da koristi znakovni jezik (bar je tako mislila).

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Išla sam na taj "mama i ja događaj" sa svojom ćerkom, i to ne zato što je to nešto što želim, već zato što je moja svekrva uplatila godišnju članarinu kao božićni poklon svojoj jednogodišnjoj unuci (smatra da ne socijalizujem svoju ćerku dovoljno, te je ovo bio pasivno-agresivni način da koriguje moje roditeljstvo).

U svakom slučaju, odlazimo tamo svake sedmice, gde sve te "pinterest mame" planiraju tematske rođendane, razgovaraju o upotrebi telefona i tableta, dele bezglutenske recepte, dok mališani samo zure jedni u druge. Svi ti mališani znaju znakovni jezik, i to mi se činilo tako kul. Zato sam počela da istražujem i učim svoju ćerku nekim osnovnim znacima za osnovne potrebe, i zaista je radilo. Odjednom, moj maleni čovek, koji nije umeo na pravi način da komunicira sa mnom, znao je da kaže "još", "gotova sam", "piće". Naučila je kako da dozove i mene i tatu. Hvala vam, pinterest mame! Pričaću detetu o vama kada poraste!

Povezane vesti

Suprug mi je bio van grada, a meni se zaista nije kuvalo, te sam povela ćerku u restoran na ručak. Ona stvarno obožava pomfrit, kao i ja. Naručila sam pivo, hamburger i pomfrit, i malo voća. Konobar je doneo i čašu sa vodom za malenu, koju sam ja udaljila od nje kako je ne bi razbila. Tako da je, čim bi ožednela, pokazivala znak za piće. I kada god je poželela moju pažnju, pokazivala je znak "tata", jer iz nekog razloga znak za mamu nije toliko zabavan. Kako god..

Primetila sam grupu žena za stolom pored, koje su međusobno komunicirale putem znakovnog jezika, i konstantno se okretale i posmatrale nas dve. Razmišljala sam, okej, možda je nisam savršeno naučila ta četiri znaka koje sam izguglala, ali meni je dovoljno. Zatim, kada su žene krenule, zastale su kod našeg stola, i jedna mi je napisala poruku na svom telefonu. Pisalo je nešto tipa "upravo te je nazvala glupom i govori ti da želi da pije alkohol".

Šta? Prilično sam se zbunila. Ona je potom nastavila da mi pokazuje da sam ćerku naučila loše znake, jer postoji razlika između znaka za nešto bezalkoholno i znaka za alkohol. Objasnila mi je i da savijanjem kažiprsta umesto pokazivanjem cele šake na licu, mene moja ćerka naziva glupom, a ne tatom, što je, naravno, u svakom slučaju pogrešno, jer sam mama. Mogu samo da zamislim kako bi sve te "pinterest mame" reagovale na njeno traženje alkohola.

Ovo se dogodilo kada je moja petogodišnja ćerka imala godinu dana. Govori engleski jako dobro, za sve vas koji ste se zabrinuli da li se lepo razvija. Nije gluvonema, samo je bila jednogodišnjakinja koja zna šta želi, ali ne zna kako da to uklopi sa verbalnom komunikacijom. Većina beba će gugutati ili možda izgovoriti reč ili dve posle šest meseci, a sa godinu dana neće naučiti mnogo više od toga. Znala je da je žedna i da želi da pije vodu, što nije baš lako iskazati. Međutim, znakovni jezik se vrlo lako nauči u periodu između šestog i devetog meseca. Ovo je pomoglo da se razbije barijera sa govorom i da se stvori neki način komunikacije. U suštini, ne zaboravite da sam ja samo mama, a ne profesionalac za razvoj deteta u bilo kom smislu."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica