Roditeljsvo je mnogo lakše, kada prestane da odbijate svaki zahtev. Ako deca žele da nose kostime ceo dan, trče bosa, igraju na kiši- pustite ih. Šta je najveća šteta? Sačuvajte "ne" za stvari koje su zaista važne., poruke su ove mame.

"Jednog dana ću imati praznu korpu za veš, čiste podove i sveže okrečene zidove. I nedostajaće mi najbolji haos koji je ikada postojao.
Gledam kako moja deca uživaju u detinjstvu.Detinjstvo bi trebalo da bude u neredu, plesu na kiši i uživanju u procesu učenja. Naravno, svoj deci su potrebne zdrave i prave granice kako bi sebe i druge zaštitili. Ali takođe verujem da je važno ne smetati dece da istražuju svoju okolinu, da negujemo zdrav razvoj deteta."

Usledili su komentari koji su podržali ovakav stav:

"Nekoliko stvari koje radim je da na kraju dana, recimo pre nego što se okupam, kažem hajde da se svi trčimo ko najbrže može da spakuje igračke i taj je pobednik. I svi to onda radimo tako brzo!"

Druga mama se nadovezala: " Pomažem svojoj četvorogodišnjoj ćerki sa čišćenju spavaće sobe, često je to veliki ili težak zadatak za četvorogodišnjaka. Zato kažem da ću pomoći da očisti svoju sobu i ili ću joj dati uputstva gde može da počne, i nastaviti da je savetujem  ili kažem, gde bi želela da ovo stavim, šta ti je previše, i gde ti treba pomoć ?"

Još jedna majka je podelila savet: "Jedan savet koji sam naučila od druge mame je da izaberem određeni „tajni predmet“ usred neurednog područja, a zatim svi zajedno rade da ga pronađu. Kada se posao završi, otkrivam predmet i ko god da ga je sklonio, pobednik je! Obično tako što ću se voziti. Ako je veliki zadatak, biram više od jedne stavke da poboljšam šanse za decu! Ovo je funkcionisalo da motiviše moju decu tokom prilično dugog vremenskog perioda, pa sam mislila da vredi podeliti!

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa