Roditelji se često pitaju, kada će konačno doći vreme, da i starije i mlađe dete spavaju u isto vreme, u svojoj dečijoj sobi, koju dele. Nekada je ovo pravi izazov, potrebno je strpljenje i upornost ali pre svega istrajte i uspeh je zagarantovan.

Kada je bebe spremna da deli sobu

Sačekajte dok beba ne bude spavala do jutra bez hranjenja. Ovo je ključno! Bez obzira koliko duboko vaše starije dete spava, zaista vam ne treba da vaša beba budi starijeg brata, sestru. Poslednja stvar koju želite je katastrofa usred noći i mrzovoljno starije dete sledećeg dana. U toku noći ako hranite bebu, i vaše prvo dete će vas videti i uzbuditi se, neće moći da prestane da priča, da drži bebu budnom, ili još gore, bebin plač bi mogao da probudi starije usred dubokog sna i onda će svi samo da plaču.

Priprema je pola uspeha

Pre nego što deca počnu da vam spavaju zajedno u sobi, pobrinite se da su svi uslovi zadovoljeni za bezbedno spavanje, udobno i prijatno spavanje, i za bebu i za starijeg mališana. Neka i igračke svakog deta s kojima vole da spavaju obavezno uvek budu tu, svetlo je prilagođeno da ne smeta nikome, svako ima dovoljno mesta i prosto će biti oduševljeno izgledom svog prostora. Očarajte svoju decu samim izgledom sobe, tako da i sami požele da tu spavaju zajedno.

Kako saopštiti veliku promenu

Objasnite svom starijem detetu da će sada deliti sobu sa svojim mlađim bratom/sestrom, predstavljajući to kao poseban korak za njih, i samo istrajte. Ušuškajte ih, pročitajte priču, poljubite i zamolite ih da ćute i nadajte se najboljem. Iako će se naviknuti na ovaj novi aranžman, u početku će biti malo čupavo. Verovatno ćete morati da preusmerite jednog ili oboje nazad u krevet kada budu ustajali i bunili se, podsetite ih na nova pravila. Verovatno ćete se nositi sa super nervoznom decom oko nedelju dana dok ne nauče da zaspu sa svojim bratom ili sestrom u blizini. Ovo može značiti nedelju dana (ili više) nespavanja za vas, nakon što ste ušuškali svoju decu. Ne popuštajte i ne dozvolite, da se samo presele u vaš krevet.

Uspavljivanje

Ukoliko vaša deca zahtevaju uspavljivanje, preporučuje se da mlađe dete ili bebu prvo stavite u krevet, sačekajte da utone u dubok san, a zatim vešto ugurajte starije dete u krevet. Igrajte se malog rituala koji uključuje hodanje na prstima (mama i tata takođe moraju da idu na prstima.) i „super tiho“ idite hodnikom i ulazite u dečiju sobu. Da bi ova tehnika funkcionisala, moraćete da unapred pripremite krevet starijeg deteta za spavanje. Takođe je važno podmazati šarke vrata, kako ne biste probudili dete koje već spava., smanjiti televizor ili bilo koji izvor buke, ispred sobe.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako da uštedite kada kupujete deci školski pribor Tik Tok/_adaywithmissa