Deca brzo rastu i pre nego što stignete to i da shvatite, vaš mališan će već biti u pubertetu. Postoji mnogo stvari koje deca treba u životu da nauče, a mi izdvajamo nekoliko životnih veština koje treba da usvoje do desete godine, koje bi mogle da im budu od koristi u različitim životnim situacijama.

Da čiste

Ne samo što dete do desete godine treba da ume samo da pokupi svoje igračke, već je važno da zna da opere sudove, usisa, uključi mašinu za veš. Ako deca rano usvoje ove veštine, kada dođe vreme da se osamostale to će im biti nešto o čemu rade i ne razmišljajući. Osim toga, i vama će u međuvremenu biti lakše da vam pomognu oko kućnih obaveza.

Da nađu put do kuće

Ono što bi svakako trebalo da naučite dete je kako da se vrati samo kući ako se izgubi. Objašnjavajte im neke znamenitosti pored kojih prolazite, naročito one koje bi mogle da im pomognu da nađu put do kuće ukoliko se izgube.

Da donosi zdrave izbore

Imajte na umu da ste vi najveći uzor svom detetu, kao i da ono od vas uči da donosi zdrave životne izbore. Zbog toga je preporuka da od malih nogu deci uvek na dohvat ruke budu sveže voće i povrće, kao i da nauči da svakodnevno izlazi napolje, bilo u šetnju ili da se igra.

Da koriste neki osnovni alat

Kada popravljate nešto u kući, pustite dete da bude uz vas i uči. To je dobra prilika da nauči kako neke stvri funkcionišu. Takođe, bilo bi dobro da do desete godine mališan nauči da koristi neki osnovni alat, poput šrafcigera ili čekića, piše sunshinehouse.com.

Da spremi jednostavan obrok

Ne morate da pravite od deteta novog Džejmija Olivera, ali je poželjno da ga naučite kako se bezbedno koriste različiti stvari u kuhinji – recimo, do 10. godine bi dete već trebalo da zna kako da uključi i isključi šporet, ali je poželjno naravno da to uvek bude uz nadzor. Nije zgoreg ni da ga naučite da spremni neko krajnje jednostavno jelo.

Da upravljaju novcem

Nemojte da čekate da dete upiše fakultet da biste ga učili kako da pametno raspolaže novcem. Počnite s tim lekcijama što ranije, to će pomoći da mnogo odgovornije troše novac kada odrastu.

Da se lepo ponašaju

Naučite mališana da govori "molim te/vas" i "hvala" – ako to nauči u detinjstvu, biće potpuno naviknut na ove lepe manire kada odraste. Što više lepih manira imate u svom ponašanju možete ih očekivati više i od deteta.

Da pokažu zahvalnost

Veoma je tanka linija između toga da želite svom detetu da obezbedite najbolji mogući život i razmaženosti. Naučite mališana da bude zahvalan na svemu što ima u životu – što pre to nauči bolje jer će biti srećniji kada odraste.

Da se zauzmu za sebe

Nećete uvek biti u prilici da se zauzmete za svoje dete u raznim situacijama. Kada mališan krene u školu, naći će se u situacijama koje će morati sam da rešava, zato ga odmalena naučite da samouvereno koristi svoj glas i da se bori za sebe.

Da napišu pismo

Iako danas više niko ne piše pisma, zapravo je to važna životna veština koju dete treba da nauči. Naime, ova veština će mu kasnije koristiti i u pisanju mejlova, ali i prilikom apliciranja za posao, kada će, recimo, morati da napiše motivaciono pismo. Ohrabrite dete da šalje pisma članovima porodice, to će mu pomoći i da vežba rukopis, ali i da se uči korespondenciji i strpljenju.

BONUS VIDEO:

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald

(Yumama/N. Z.)