Roditeljstvo je veoma zahtevan posao, i koliko god da se trudite, sasvim je normalno da u tom procesu vaspitavanja dece napravite i poneku grešku. Međutim, neke od tih grešaka koje pravite zapravo otežavaju život i vama i mališanima, ali dobra vest je da, ako ih prepoznate kod sebe, možete da radite na tome da ih ispravite.

Psiholog Lisa Keplin je za portal yourtango.com otkrila koje greške vam otežavaju život, ali je dala i savete koji će pomoći da uz minimalne promene dođete do velikihi rezultata.

1. Pokušavate da od deteta napravite nešto što ono nije

Recimo da je vaše dete po prirodi introvertno, ali vi želite ekstrovertno, izrazito druželjubivo dete. Ili, vaš mališan uživa u čitanju, a vi želite sportistu u kući. Možda vaše dete voli da radi domaće zadatke kasnije u toku dana, a ne odmah posle škole, a vi ga terate da sedi satima za stolom dok to ne završi?

Psiholog Keplin ističe da je roditeljstvo uvek lakše kada pratite signale koje vam dete šalje, nego kada ga primoravate da prati vaš raspored i vaše želje. To ne znači, ističe, da ne treba da postavljate granice, već da osluškujete i prepoznajete sklonosti svog deteta, da to upotrebite kako biste izgradili pozitivne veštine, ali i kako biste mu pomogli da povremeno izađe iz svoje zone komfora.

Savet psihologa je da pratite signale svog deteta nedelju ili dve dana, te da primetite koliko će atmosfera u kući biti mirnija. "Mi smo vodiči naše dece, a ne vlasnici njihove sudbine. Pustite da vas dete vodi na svom putovanju", poručuje.

2. Motrite nad svakim njegovim pokretom

Da li konstantno komentarišete svaki aspekt života svog deteta? Na primer: "To ćeš da obučeš? Pa, to se uopšte ne slaže jedno s drugim, izgledaš kao neka vreća". Ili možda upoređujete jedno dete sa drugim, u kontekstu: "Zašto nemaš bolje ocene, kao tvoja sestra?"

Psiholog Keplin upozorava da ovo preterano nadziranje dece, zvocanje za sve što rade, veoma negativno utiču na celu porodicu jer kritike ne pomažu. Umesto toga, slušajte svoje dete, postavljajte pitanja kojima ga ne osuđujete, ponudite ljubazan i saosećajan savet.

Sledeći put kada poželite da svom detetu kažete neke negativne reči, zastanite i zapitajte se da li će mu to na bilo koji način koristiti – ako neće, nemojte da ih izgovorite, savetuje psiholog.

3. Postavljate previše čvrste granice ili ih puštate da prekrše pravila

Deca su veoma pametna i lako osete slabosti svojih roditelja, pa ako svom mališanu kažete da nema telefona ako ne očisti sobu, a onda to ne ispoštujete, učite ih da nema razloga da vam veruju na reč.

Savet psihologa je da ne postavljate previše pravila u kući, već da izaberete nekoliko važnih oko kojih nema pregovora. Kada dozvolite mališanima da prekrše pravila, učite ih da vas ne slušaju i ne poštuju. Posledica toga je da ćete vi biti ljuti, frustrirani, što vas vodi u "nove bitke" sa decom.

Da biste to sprečili, prosto od početka ostanite pri svojim granicama i ispoštujte ono što kažete.

Na kraju, psiholog Keplin savetuje da ne otežavate sebi posao roditelja time što ćete biti preterano "napadni" u odgajanju deteta, već mu uvek budite dostupni kada ste mu potrebni. Takođe, njen savet je da postavite neka osnovna očekivanja i pravila u vezi sa ponašanjem, od početka ih se držite, tako da dete nauči da može i da ima poverenja u vas i da vas poštuje.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)