Soba vašeg deteta je veoma funkcionalan prostor, a sa radnim stolom, ormarićem, policama za knjige, ormarima, krevetima, ovaj prostor ponekad može postati previše ograničen za decu!  Razmotrite krevete na sprat, jer može biti korisno za vašu decu, ali tu su i rizici, saveti o bezbednosti. Postavljanje kreveta na sprat nudi više prostora jer postoji samo jedan krevet umesto dva. Ovo nudi više prostora za decu da se igraju i rade druge stvari. Kada braća i sestre ostanu zajedno u sobi, imaju tendenciju da se bolje povezuju dok se igraju zajedno, dele svoja interesovanja i zajedno rade druge slične aktivnosti. Ako krevet dolazi sa konvertibilnom opcijom, onda ga možete pretvoriti u dva kreveta ili nazad u jedan prema vašim zahtevima i pogodnostima. Ponekad kreveti na sprat dolaze sa dodatnim prostorom za odlaganje, što znači dodatni prostor za smeštaj dečijih stvari.

Kako izabrati pravi krevet na sprat za decu

Postoje različite opcije koje su dostupne kada su kreveti na sprat u pitanju, pa, sledeći saveti mogu pomoći da odaberete onaj koji je pogodan za vaše dete:

  • Starost deteta: Ako birate krevet na sprat za tinejdžere, onda krevet može biti veći sa elegantnim dizajnom. Međutim, za mlađu decu, trebalo bi da pokupite krevete standardne veličine sa bočnom ogradom.
  • Visina kreveta: Odabir kreveta prave visine je od najveće važnosti. Prvo morate odabrati visinu prema dimenzijama vaše sobe (uglavnom visina plafona). Takođe, ako su vaša deca viša, onda morate da kupite krevete veće visine.
  • Materijal: Izaberite materijal za izradu kreveta, poželjno drvo ili metal, jer su čvrsti i trajni. Možda koštaju malo više, ali će takođe dugo trajati.

Rizici i opasnosti u krevetu na sprat za decu

Evo nekih potencijalnih rizika i opasnosti za decu:

  • Više od polovine nezgoda vezanih za krevet na sprat dešava se kod dece mlađe od šest godina.
  • Većina povreda je lakša i često nastaje usled pada sa kreveta.

Sledite ove sigurnosne savete za krevete na sprat:

1. Ne dozvolite da se igraju na njima: Kreveti na sprat mogu izgledati kao savršeno mesto za decu da se zabavljaju i prave gluposti. Oni su čvrsti, ali možda nije preporučljivo pustiti decu da se igraju na njima jer deca, posebno dečaci, imaju tendenciju da skaču, guraju ili rade druge tako energične aktivnosti koje možda nisu prikladne za ovaj stil kreveta.

Krevet na sprat za dečije sobe
Shutterstock 

 2. Nemojte kačiti stvari: koliko god izgledalo primamljivo okačiti stvari na krevet na sprat kao što su kaiševi, užad za preskakanje, šalovi itd., zbog ograničenog prostora u ormaru. Međutim, strogo se preporučuje da to izbegavate jer mogu predstavljati bezbednosnu opasnost za vaše dete i povećati šanse za povrede.

3. Iskoristite noćno svetlo: Postavite noćno svetlo u dečiju sobu, ili ga možete postaviti i na dečiji krevet tako da se može uključiti kad god dete želi da siđe iz kreveta. Na ovaj način dete se neće kretati kroz čist mrak, ali će moći da vidi svoju okolinu i biti manje sklono bilo kakvim nezgodama kao što je klizanje sa merdevina.

4. Proverite podlogu dušeka: Pre nego što dozvolite svom detetu da spava ili legne na krevet, proverite da li je podloga čvrsta. Podloga dušeka ne bi trebalo da bude nestabilna ili klimava. Uverite se da su dušek kreveta na sprat i osnova usklađeni; u suprotnom, može se lako zaglaviti ili otkotrljati.

5. Imajte na umu uzrast deteta: Kreveti na sprat, posebno gornji kreveti, idealno su pogodni za decu stariju od šest godina. Zato ne dozvolite deci mlađoj od šest godina da spavaju na vrhunskom nivou. Ako želite da vaše mlađe dete počne da koristi krevete na sprat, obavezno kupite bezbedne krevete na sprat za malu decu! To znači da morate imati na umu veličinu kreveta i naterati mališane da spavaju na nižem nivou.

6. Koristite zaštitne ograde: Jedna od najboljih i najvažnijih mera bezbednosti kada su kreveti na sprat u pitanju je korišćenje zaštitne ograde. Ove šine su neophodne za gornji krevet i treba ih postaviti na obe strane kreveta kako bi se sprečilo bilo koji pad, prevrtanje tokom spavanja. Čak i donji krevet može imati zaštitne ograde ako na njemu spava malo dete ili mlađe dete. Zaštitne ograde treba da budu najmanje 15cm više od vrha dušeka. Kreveti na sprat danas dolaze sa zaštitnim ogradama, ali starije verzije možda nemaju ove ograde. Stoga, ako kod kuće imate stari ili kupite polovni krevet na sprat koji nema zaštitne ograde, možete postaviti zasebne zaštitne ograde.

Krevet na sprat za dečije sobe
Shutterstock 

 7. Nemojte dozvoliti više dece na vrhu kreveta: Deca često vole da rade stvari zajedno kao što su igranje igrica, čitanje ili jednostavno druženje, a ponekad više vole svoj krevet za sve ove aktivnosti. Donji nivo je odlična opcija za sve ove aktivnosti, ali vodite računa da više od jednog deteta ne bude na najvišem nivou za takve aktivnosti ili na neki drugi način. Ovo može biti jedno od čvrstih pravila o kojima možete razgovarati sa svojom decom.


8. Napravite bezbednosna pravila: Deci od prvog dana treba reći da moraju da razumeju i poštuju bezbednosna pravila kada je u pitanju korišćenje kreveta na sprat. Čak i ako dođu prijatelji, trebalo bi da budu svesni pravila i propisa koji se tiču kreveta na sprat. Ne bi trebalo da postoji uticaj ili popustljivost na pravila, jer će ova pravila pomoći da se osigura najveća bezbednost i sigurnost vašeg deteta.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald