Svaki roditelj želi da mu dete bude uspešno, a da bi tako i bilo, mame i tate treba da podrže razvoj mališana i pomognu mu da "izoštri" mozak. Dobra vest je da to i nije tako teško da uradite – sve što je potrebno da uradite je da im pomognete da u svakoj prilici usvajaju način razmišljanja koji podrazumeva rast.

Profesorka psihologije sa Stenforda, Meri Marfi je za CNBC objasnila da kada usvoji taj način razmišljanja, to znači da dete veruje da je njegov kapacitet učenja neograničen. Nasuprot tome je razmišljanje da se ljudi rađaju sa određenim talentima i da ništa ne može da se uradi po tom pitanju.

"Svi u sebi imaju oba načina razmišljanja, kaže ona, i prelaze sa jednog na drugi od zavisnosti od situacije. Broj jedan način da pomognete detetu da bude uspešno je da ga ohrabrite da što češće razmišlja o rastu. Istraživanja su pokazala da to može drastično da pomogne", poručila je psiholog Marfi, pa otkrila pet načina koji će pomoći da dete usvoji način razmišljanja o rastu.

Pričajte detetu priče o istrajnosti

Decu ponekad bude sramota što u nečemu ne uspevaju ili ne mogu da urade jednako lako kako to mogu odrasli. Pričanje priča je najbolji način da ih naučite vrednim lekcijama, zato mališanima pričajte one kroz koje može da ih naučite da budu istrajni.

Ovakve priče će decu naučiti da gotovo sve što je vredno i dobro raditi zahteva napor, posebno na početku.

Govorite o svojim omiljenim greškama

Uspeh, u bilo kom smislu i bilo kojoj oblasti, podrazumeva i pravljenje grešaka. Pošto ih je nemoguće izbeći, važno je da dete počne da razmišlja o greškama kao o prilici da nešto nauči.

Dobar način da to nauči je da mu pričate o svojim omiljenim greškama, tj. onima iz kojih ste nešto vredno naučili.

Podsetite dete koliko je napredovalo

Mališani se često fokusiraju na ono gde nisu uspeli ili što im je teško u trenutku, a zaboravljaju koliko su napredovali. Kada je vaše dete obeshrabreno, podsetite ga koliko je napredovalo, na primer: "Sećaš se koliko ti je bilo teško kada si učio/la da čitaš? Sada čitaš cela poglavlja knjige samostalno!"

Pitajte dete gde mu je potrebna podrška

Ovo jednostavno pitanje će vam pomoći da otkrijete gde je mališanu "zaškripalo" – da li mu je potrebna praktična pomoć oko domaćeg iz matematike ili treba samo da razgovarate sa njim i malo ga ohrabrite. Možete ga pitati, na primer: "Na kojim izazovima trenutno radiš?"

Neka bude zabavno

Oblikovanje načina razmišljanja vaše dece je "zadatak" u kojem učestvuje cela porodica, ali to ne mora da bude teško niti preozbiljno. Kada učenje i rast vidimo kao zadovoljstvo, veće su šanse da ćemo želeti da se potrudimo da postignemo to što želimo. Zato, potrudite se da pripremu za uspeh mališani ne dožive kao "posao", već se usput i zabavite.

BONUS VIDEO:

Pravila pedijatra za svoju decu TikTok/beachgem10

(Yumama/N. Z.)